Bécsben így segítik a lakáspiacot

Az osztrák gazdasági minisztérium az EU előírásának megfelelően, 2014 októbere óta negyedévente közzéteszi az ingatlan árindexet az Ausztriai Statisztikai Hivatal (Statistik Austria) oldalán. Az indexben foglalt négyzetméterárak nem kötelező érvényűek, de megkerülhetetlen hivatkozási alapul szolgálnak az ingatlanközvetítők és vevők számára.
Napi.hu, 2015. február 3. kedd, 18:36
Fotó: Reuters

Nagy Zoltán, a 2007 óta működő, bécsi ingatlanok értékesítésére specializálódott Bécsi Ingatlanok vezetője szerint túl korai még arról nyilatkozni, hogy mennyire fognak az eladók illetve a vevők az árindexhez alkalmazkodni, azokat betartani. Az intézkedés mindenesetre segíti, hogy az ingatlanok valós áron keljenek el, illetve hogy a kereslet és kínálat találkozzon - olvasható a cég közleményében.

A 70-es évek végétől folyamatosan emelkedett, az elmúlt 10 évben pedig a duplájára nőtt a lakóingatlanok ára Bécsben. Michael Pisecky, a bécsi Ingatlan- és Vagyonkezelő Kamara elnöke szerint a pénzügyi válság óta több fázison ment át az ingatlanpiac. Az első fázisban az ingatlanokat drágábban értékesítették a lakáshirdetésben szereplő eladási árnál, a másodikban összhangba kerültek az árak, a harmadik fázisban nőttek a kínálati árak, jelenleg pedig normalizálódni látszódik a helyzet az elmúlt évekhez képest.  Nagy Zoltán szerint a bécsi ingatlanpiacon a kiegyenlítődés jellemző, lassú az értéknövekedés és a következő években is erre lehet számítani.

A bécsi és a budapesti ingatlanpiac között alapvető különbség, hogy a bécsiek nem rendelkeznek lakástulajdonnal, és 65-70  százalékuk bérelt lakásban lakik, Magyarországon  viszont 90 százalék feletti a lakástulajdonnal rendelkezők aránya. Bár a válság inkább a bérlés fellendülését hozta itthon a tulajdonlás kárára, ez a szám még mindig jóval magasabb az európai átlagnál. Tovább színesíti a képet, hogy az osztrákoknál nemcsak az Európai Unióban, de az egész világon is az egyik legalacsonyabb a lakástulajdonnal rendelkező háztartások aránya.

További különbség az átláthatóság, hiszen míg a bécsi adásvételi árak mindenki számára hozzáférhetőek, addig az itthon eladott illetve megvásárolt lakások ára nem publikus. A szomszédoknál a bécsi földhivatal digitálisan tárolja milyen áron jutottunk az adott ingatlanhoz. A 1999 előtti árakat pedig nyomtatott dokumentum formájában nézhetjük meg. Bár Magyarországon volt kísérlet, hogy mindenki számára elérhetővé és transzparenssé tegyék a földhivatal adatait, az ingatlan adásvétel során kötött szerződések, és azok adatai továbbra is csak az eladó illetve vevő számára ismertek.

HOZZÁSZÓLÁSOK