A TLE szerint csak stabil otthonteremtési és építéspolitikával biztosítható, hogy ne csak átmeneti fellendülésről legyen szó, hanem a lakásépítések száma egy egészséges szintet érjen el néhány éven belül, és évtizedes távlatban stabilizálódjon - olvasható a szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Nem tartják elegendőnek a rövidtávú intézkedéseket, hosszú távú, kiszámítható lakásprogramot, lakásépítési és lakásfelújítási célszámokat sürgetnek, s mindehhez kormányzati lakásügyi felelős, kormánybiztos kijelölését szorgalmazzák.

A kiszámíthatóság és a hosszú távú tervezhetőség az építőanyaggyártási és a kivitelezési kapacitások kialakítása és fenntartása érdekében is kiemelten fontos, nem beszélve a többéves átfutású társasházi projektek megvalósíthatóságáról, valamint a foglalkoztatás és a szakképzés biztosításáról.

Maradjon az ötszázalékos áfa

A beruházások tervezéséhez elengedhetetlennek tartják az új lakások áfakedvezményének rögzítését, illetve egy erről szóló kormányzati szándéknyilatkozatot. A jelenlegi állapot szerint az ötszázalékos áfa ugyanis 20121-től visszaáll a korábbi 27 százalékra. Ez biztosan visszavetné a lakásberuházásokat, ami már ez évtől megmutatkozik a lakásépítési engedélyek csökkenő számában.

A csok kiterjesztését ugyan pozitívnak értékelik, de fontosabbnak tartják a támogatás fenntartásának megerősítését, hogy a családok a gyermekek előre vállalásának stressze nélkül tudják tervezni az otthonteremtés.

A kivitelezési költségeket folyamatosan növelő szakemberhiányt hosszú távon a béremelés, a szakmai presztízs növelése, a magasa színvonalú oktatás, a jobb munkakörülmények oldhatják meg a TLE szerint. A munkaerő mobilitása érdekében állami és önkormányzati bérlakásépítésre is szükség lenne.  E lépések biztosíthatnák a megfelelő mennyiségű és minőségű lakáskínálat fenntartását. A munkaerőhiány ugyanis ma már nem csak az építési mennyiségre és a lakásárakra van kedvezőtlen hatással, hanem az építési minőséget is  veszélyezteti. A minőségi kérdések napirenden tartásához pedig meg kell teremteni a megfelelő fórumokat - hangsúlyozza a TLE.