Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
 

Erős a kontraszt a kiskereskedelmi befektetési piac és a teljes befektetési piac teljesítménye közt: míg a teljes piac 32 százalékos csökkenést szenvedett el az első negyedévben, a kiskereskedelmi ingatlanok ügyletei csak kismértékben maradtak el a 2009 negyedik negyedévében mért 8,1 milliárd eurótól.

Európai kiskereskedelmi ingatlanbefektetési piac


A leggyorsabb növekedést a német, az ibériai és a norvég térség mutatta fel: ezeken a piacokon a kiskereskedelmi ingatlanok az első negyedévi befektetések több mint 50 százalékát adták. Különösen a német piac újjáéledése szembetűnő a 2,7 milliárdos volumennel: az ügyletek 2010 első negyedévében az elmúlt időszak negyedéves átlagának (870 millió euró) közel háromszorosát tették ki. A teljes európai piac 33 százalékát adva Németország Európa legnagyobb kiskereskedelmi befektetési piacává vált 2010 első negyedévében, megelőzve a 2,1 milliárd eurót forgalmazó Egyesült Királyságot.

A kiskereskedelmi befektetési piac növekedése a negyedévben lezárt tranzakciók egyre nagyobb méretét tükrözi. Míg idén eddig az egyetlen 1 milliárd eurót meghaladó üzlet a Corio ingatlan-befektető által megvásárolt, nagyrészt német bevásárlóközpontokból álló portfolió volt, a 200 millió eurót maghaladó ügyeletek száma nőtt az előző negyedévhez képest, kiváltképp a bevásárlóközpontok piacán. Az érdeklődés növekedésének egyik oka egyes befektetők nagyobb méretű üzletek felé forduló stratégiája, melynek célja, hogy a megfelelő termékeket szerezzék meg és elkerüljék az 50 millió euró értékű ingatlanokért folyó erős versenyt.

John Welham, a CBRE európai kiskereskedelmi befektetési vezetője elmondta, a dinamikus évkezdet igazolja azt a feltevést, hogy szélesebb körű fellendülés következhet be Európa kiskereskedelmi ingatlanbefektetési piacán. Az év során erős kereslet várható, különösen, mert néhány alapkezelő csoport új alapokat jelentett be, vagy a meglévők kiskereskedelmi szektor iránti igényeinek kiterjesztését határozta el.

2010 első negyedévét ugyan az olyan nagy üzletek jellemezték, mint a Corio egymilliárd feletti bevásárlóközpont-portfólió akvizíciója, vagy az UniImmo: Deutschland 316 millió eurós bevásárlása a berlini Alexa bevásárlóközpont 91 százalékáért, s a hangulat azt mutatja, hogy a német kiskereskedelmi ingatlanok iránti érdeklődés várhatólag erős marad 2010 folyamán. A korábbi trendet folytatva a helyi vevők aktívak maradnak, de a nemzetközi befektetők is lehetőségek után kutatnak a piacon. A stabil kiskereskedelmi bevétel, a kínálat relatív alacsony szintje és a jó minőségű eszközök miatt Németország kulcspiac marad a befektetők számára.