BUX

Befellegzett a projektcégek eladásának

Becslések szerint a befektetési tranzakciók összértéke tavaly a magyar ingatlanpiacon 185 millió euró körül volt - derül ki a Colliers International nemzetközi ingatlan-tanácsadó legfrissebb jelentéséből.

NAPI, 2011. február 1. kedd, 11:13

A tavalyi, becslések szerint 185 millió eurónyi transzparens ügyletekből származó befektetési tranzakció értéke  elmarad az év eleji várakozásoktól, ráadásul az ügyletek többsége az első félévben zárult - mondja Hamish White, a Colliers International partnere, egyben befektetési üzletág igazgatója.

Belföldi szinten, a befektetők aggódnak bizonyos piacellenesnek tekintett lépések miatt, mint pl. a bankokra, valamint az energia-, távközlési és kiskereskedelmi cégekre kivetett válságadók. A legfőbb tényezők, amik akadályozzák a tranzakciók létrejöttét, pénzügyi jellegűek. Ilyenek például a korlátozott hitellehetőségek és a devizahitelek által okozott értékcsökkenés - főleg az euró jelenlegi gyenge szintje svájci frankhoz  képest -, valamint a finanszírozási (swap) ügyletek felmondásának a költségei. Középtávon a Colliers International nem vár semmilyen javulást a pénzügyi szektorban, ami továbbra is visszafogja majd a befektetési piacot Magyarországon.

Hamish White szerint  2011-re a vásárlások értéke akár az 500 millió eurót is elérheti, mivel jelenleg is sok ügylet van folyamatban. Ezt alátámasztja, hogy a tulajdonosok és a vevők árelvárásai most már sokkal jobban összhangban vannak a piaci értékekkel. Számos ingatlanalapot is készülnek felszámolni, ami friss ingatlanokat fog a piacra hozni.

Az ingatlanfejlesztők is lehetőséget látnak arra, hogy pozitív mérleggel szálljanak ki fejlesztéseikből, részben a részvényesek és finanszírozók felől érkező „ösztönzés" hatására. A hozamokban nem történt jelentős változás, és nem várható gyors javulás 2011-ben sem. A befektetői érdeklődés az iroda- és kiskereskedelmi ingatlanokért 7,5-8 százalék körüli hozamszinten van, és ez alatt nem várható semmilyen tranzakció idén sem. Az elsődleges ipari ingatlan hozamok 9 százalék felettiek. Egyre több potenciális vevő van, akik magyar befektetést fontolgatnak, de ez nem fog többletnyomást gyakorolni az árakra, mivel sok az eladó ingatlan.

Továbbra is az „A" kategóriás modern irodák és a színvonalas kiskereskedelmi központok a keresettek, viszont az ipari ingatlanok iránt mérsékelt a kereslet. A „B" kategóriás ingatlanok csak nagyon jutányos áron kelnek el. A fenntarthatóság és a zöld tanúsítványok megléte egyre inkább elengedhetetlenné válik. A befektetők várhatóan rendkívül óvatosak maradnak az elkövetkező időszakban is, ami azt jelzi, hogy a kilábalás a piac aljáról egy lassú és fokozatos folyamat lesz.

A befektetők egyértelműen az ingatlanok közvetlen megvételét preferálják, nem pedig a projektcégek vásárlását. Nem szeretnének kötelezettségeket örökölni, különösen nem adóval kapcsolatosakat. Úgy tűnik, az értékek optimalizálásra létrehozott bonyolult befektetési struktúrák szükségtelenné válhatnak a mai óvatos piacokon - mondja Hamish White.