Beindult az ingatlanbefektetési piac a régióban

Közel harmadával nőtt 2014-ben Közép- és Kelet-Európa ingatlanbefektetési piaca, s Oroszország nélkül elérte a 7,7 milliárd eurót. Lengyelország továbbra is az első számú célpont, az orosz piac viszont jelentőset hátrébb szorult - közölte a CBRE.
Napi.hu, 2015. január 29. csütörtök, 14:04
Fotó: Marketing

2014-ben Romániában (+220 százalék), Szlovákiában (+72 százalék) Magyarországon (+71 százalék) nőtt leginkább a befektetői aktivitás - ez a három piac adta a régió forgalmának 27 százalékát, szemben a 2013-as 15 százalékos részesedésükkel.

A legfőbb változás a régiós befektetési piacon egyértelműen a Lengyelországon kívüli országok (főleg Magyarország, Románia és Szlovákia) súlyának növekedése volt 2014-ben. Új befektetők érkeznek a térségbe, a kockázatvállalóbbak pedig távolabbra is elmerészkednek, hogy magasabb hozamot érjenek el, már csak azért is, mert Lengyelországban hiány van elérhető ingatlanokból. A várakozások szerint ez a trend folytatódni fog, és főleg Magyarország és Románia profitál a befektetők piacválasztási stratégiájának változásából.

Forrás: CBRE Research

A legkedveltebb befektetési célpontok az irodák, forgalmuk 61 százalékkal nőtt a régióban, de az ipari ingatlanok iránt is jelentősen, 39 százalékkal erősödött a kereslet. A kiskereskedelmi ingatlanok forgalma 7 százalékot esett, ennek oka az elérhető ingatlanok hiánya és nem a befektetők érdektelensége. A hotelek viszont kelendőbbek voltak, forgalmuk 15 százalékkal emelkedett tavaly.

A hazai befektetési forgalom a régiónál gyorsabb ütemben nőtt 2014-ben, azonban elmaradt a korábbi várakozásoktól, mivel több nagy tranzakciót nem sikerült zárni az év végi hajrában. 2015 biztosan további növekedést hozhat a tavalyi évhez képest. Januárban közel 320 millió eurónyi ingatlan esetében az ártárgyalások már előrehaladottak, és további 300-350 millió euró értékű ingatlanállomány értékesítésére van eladói szándék - mondta Borbély Gábor, a CBRE magyarországi kutatási és tanácsadási vezetője.

Forrás: CBRE Research

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2015.01.29 14:06

...lengyelországban nem vennék semmit ,hideg van , nincs autópálya ,..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html