Bejött a kormány terve - a belvárosra figyelnek a kereskedők

A kormányzat szerint megfelelő a jelenlegi plázastoptörvény, és egyelőre nem tervezi annak felülvizsgálatát - tudta meg a Magyar Idők. Szatmáry Kristóf, kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos szerint nagy siker, hogy az Európai Bizottsággal folytatott vita után is változatlanok maradtak a szabályozás alapelvei
Napi.hu, 2016. december 17. szombat, 15:25
Fotó: Pixabay

Bár az Európai Bizottság 2014 tavaszán kötelezettségszegési eljárást indított hazánkkal szemben a kereskedelmi építkezések korlátozása miatt, de 2015-ben lezárta a vizsgálódást. A jogszabály közben annyival lazult, hogy a korábbi 300 négyzetméteres felső határ helyett legfeljebb bruttó 400 négyzetméterre nőtt az a méret, amely alatt különleges eljárás nélkül is lehet bevásárlóhelyként működő építményeket létrehozni. A törvény alapelvei viszont változatlanok maradtak - hangsúlyozta a lapnak Szatmáry Kristóf.

A miniszteri biztos szerint a szabályozás elérte célját, Budapesten az utóbbi években sikerült megállítani azt a nyugaton bevett gyakorlatot, hogy kontroll nélkül áldoznak be zöldmezős területeket a bevásárlóközpontépítés érdekében. Ehelyett a nagy kereskedelmi cégek korábbi áruházakat vagy más elhanyagolt belvárosi épületeket újítanak fel megnyitandó üzletnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK