Az ipari ingatlanok piacán jelentős évtizednek számit a mostani időszak. Az átlagosnál magasabb GDP növekedés támogatja a közép-európai ipari szektort - 10 éve átlagosan a közép-európai országokban az EU átlagának 52 százaléka volt a növekedés, ma már 68 százalék. Közép-Európa dinamikusan fejlődött az elmúlt években, és további erősödés várható. A régió ipari ingatlanjainak kihasználatlansági mutatója ma kevesebb, mint 8 százalék. Az új bérlők megjelenése a további fejlesztések iránti keresletet növekedését eredményezi. Öt éve a kihasználatlansági mutató körülbelül 15 százalék körül mozgott, míg 2005-ben ez a szám kicsivel 9 százalék felett volt - írja a Cushman & Wakefield.

Az elemzés szerint Magyarországon, Szlovákiában és Romániában nagy lehetőség rejlik az új fejlesztésekben, mivel az utóbbi években ezekből  kevesebb volt, és a bérelhető ipari ingatlan parkok állománya is alacsonyabb, mint Lengyelországban és Csehországban. Magyarország és Csehország lakossága nagyságrendileg megegyezik, ugyanakkor Magyarországon kevesebb, mint 2 millió négyzetméter bérelhető ipari ingatlan terület tálalható, míg Csehországban majdnem 5 millió négyzetméter.

A magyar piac is meglódult

A magyar piac az élénkülés jeleit mutatja, mivel új fejlesztők jelennek meg az országban - olvasható az elemzésben. Élénkült a kereslet, az ipari ingatlan piac üresedési rátája 21.7 százalékról 15.7 százalékra csökkent az év folyamán. Két rendkívül jelentős bérbeadásra is sor került: a Syncreon (22ezer négyzetméter), és a GE (20 ezer négyzetméter) költöztek a ProLogis gyáli parkjába. Folyamatos az érdeklődés a harmadik feles logisztikai cégek részéről a nagyméretű, egyterű, magas minőségű raktár területek iránt, így ezen ingatlanok kínálata folyamatosan csökken. A nagy bérlők egyre inkább érdeklődnek az előbérleti lehetőségeek iránt  (build-to-suit BTS) iránt, így a fejlesztők hajlandósága is erősödik az új, akár spekulatív fejlesztésekre.

A gyártással és előállítással foglalkozó cégek aktivitása stabil. Az autóipari beszállítók jellemzően a vidéki városokat választják. A legkedveltebbek a nagy autógyártó régiók (Audi - Győr, Daimler - Kecskemét), és ezek vonzáskörzete. A kisebb és közepes méretű cégek továbbra is érdeklődnek az opportunista vásárlások iránt, kihasználva az MNB által kínált kedvező kamatozású hiteleket. Az ilyen jellegű fejlesztések elsősorban Budapesten, és Pest megye területén jelentkeznek.