Bérelne lakást havi ötezerért? Csak a budai Várig kell mennie

Döbbenetes szabálytalanságok, sorozatos gondatlanság és pénzügyi visszaélések, káosz jellemezték az elmúlt években a budai Vár és a Várkert Bazár üzemeltetését. A Miniszterelnökség által felkért vezetők, főként a korábbi zalaegerszegi polgármester, Gyutai Csaba a sajátjaként kezelte az ingatlanvagyont a titkos átvilágító tanulmány szerint - írja az Index.
Szepesi Anita, 2017. május 30. kedd, 15:47
Fotó: Napi.hu

A budai Vár és a Várkert Bazár fejlesztéséért két nonprofit kft. volt felelős, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. Mindkét kft. a Lázár János vezette Miniszterelnökség alá tartozik, s mindkettőt Gyutai Csaba fideszes politikus, volt zalaegerszegi polgármester vezeti - írja a portál.

Egy az Index tudomására jutott átvilágítási anyag rengeteg szabálytalanságot tár fel a budai Vár és a Várkert Bazár környékén, a közbeszerzésektől kezdve az uniós támogatások hibás lehívásáig, a gyatra informatikáig, a HR körüli anomáliákig, semmi nincs rendben. Ugyanakkor a pénzügyi szabálytalanság közepette a közhasznú társaságok előnytelen üzleteivel sokszor éppen a saját vezetőik jártak jól.

Lássunk néhány példát:

  • A Várgondnokság Logodi utca 18. alatti lakásába Gyutai Csaba egy ötmilliós felújítást követően költözött be, majd az elmúlt két és fél évben bérleti díjat vagy rezsit nem fizetett
  • A Ráth György utcában a Gyutai lánya és barátja pályáztatás nélkül, kirívóan alacsony bérleti díjért bérelhetett lakást.
  • Elképesztő összegért - 5478 (!) forintért -  adták bérbe a Várgondnokság Krisztina körúti, 82 négyzetméteres lakását, amelynek a bérleti díja a szakértő szerint 240 ezer forint lett volna.

Ugyanakkor a nonprofit cégeknél dolgozók soha nem jártak rosszul, jellemző volt például a két cég összefonódása mellett a dupla foglalkoztatás. Szabálytalanságok sora jellemezte az iratkezelést, szóbeli szerződések alapján, vagy tényleges teljesítések nélkül fizettek ki több százmilliós tételeket, s mindehhez a politikai felelősséget viselő Miniszterelnökség éveken át asszisztált.

A jogászi segítséggel dolgozó könyvvizsgáló nagyon komoly aggályokat jelzett a bevételi források ki nem aknázása miatt is. A környéken a szakértők négyzetméterenként 4262 forintos bérbeadási bevétellel kalkuláltak, a Várgondnokság azonban mindig áron alul adta bérbe az ingatlanjait.

A Gianni Bistro ötödáron, a Bazaar Étterem harmadáron, de a CBA Gourmet is piaci ár alatt bérelhetett. Ezzel szemben a Bomo Art Budapest üzlethelyiségét piaci ár másfélszereséért adták ki.

A tanulmány szerint a két vizsgált nonprofit cég az adatszolgáltatást szándékosan visszatartotta az átvilágítók előtt.

Vajon a Miniszterelnökség miért hagyta a feltárt döbbenetes szabálytalanságokat, s mindehhez van-e köze L. Simon László korábbi, Várkert Bazárért is felelős államtitkár bukásához - teszi fel a kérdést a cikk írója, de egyelőre továbbra is a válaszokat keresi, miközben abban reménykedik, kiderülhet az igazság, hiszen valaki csak megrendelte a vizsgálatot  az államigazgatáson belül.

L.Simon László a cikk megjelenése után reagált az Indexnek. Levele szerint  államtitkársága alatt egy belső vizsgálatuk feltárta, hogy Gyutai Csaba szabálytalan közbeszerzéseket is lebonyolított a Várbazárban. Akkor emiatt hivatalos írásbeli figyelmeztetést kapott, s ennek tényéről L. Simon tájékoztatta Lázár Jánost, aki nem tartotta szükségesnek Gyutai Csaba leváltását, sőt L.Simon menesztése után még egy gazdasági társaság, a vári beruházásokért felelős, sok milliárddal gazdálkodó Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. élére is kinevezték.

További részletek L.Simon teljes levelével itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dezsogazdag@gmail.com, 2017.06.01 12:35

Az ilyen eljárásokat nem szabálytalanságnak kell nevezni,hanem súlyos csalásoknak,amelyet börtönnel kell sújtani !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html