Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy nappal a parlament törvényalkotási bizottságának csütörtöki ülése előtt küldték ki a bizottsági képviselőknek a lakástörvény Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő májusban benyújtott módosításának újabb változatát. Ezt az új javaslatot szerezte meg a Népszava.

A több mint 100 ezer bérlakást érintő, egész országra kiterjedő jogszabály első formájában valamennyi önkormányzatnak kötelezővé tette a tulajdonában lévő bérlakások eladását a forgalmi érték legfeljebb 30 százalékáért, de különféle kedvezmények összeadódása esetén akár 10,5 százalékért. Majd az óriási tiltakozási hullámot követően - még kormánypárti polgármesterek is nemtetszésüket fejezték ki - Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az általános vita napján - két héttel ezelőtt - bejelentette, hogy az észrevételek alapján átdolgozzák  a törvénymódosítást.

A Népszava által ismertetett új javaslatban erősen szűkítették a vételi jogot. Ez kizárólag olyan lakások esetén áll fenn, amelyek világörökségi helyszínen és annak védőövezetében műemléképületben találhatóak, illetve olyan házakban, amelyek akkor elidegenítési és terhelési tilalommal terheltek voltak, de azóta ezt a korlátozást feloldották.

Másrészt a bérlő csak akkor veheti meg a lakást, ha határozatlan idejű bérleti jogviszonya volt 2020. december 31-én és annak időtartama eléri az öt évet. Ha még nem éri el az öt évet, akkor annak letelte után kezdeményezheti - egy éven belül - a lakásvásárlást. Vagyis Bayer Zsoltnak, Rákay Philipnek, Palkovics Lászlónak és másoknak nem kell aggódniuk, ha még nincs meg a vásárláshoz szükséges 5 éves bérleti jogviszonyuk - jegyzi meg a cikk írója.

A lakást a bérlő, a bérlőtársak együtt, illetve azok egyenesági rokonai és örökbe fogadott gyermeke is megveheti. Az ingatlanokra négy éves elidegenítési tilalmat jegyeznek be.

Feljebb kalibrálták a vételárakat

Az új tervezet szerint azoknak,

  • akik már 1996 előtt is bérlők voltak, a forgalmi érték 15 százalékát kell kifizetniük a lakásért.
  • 15-25 évi bentlakás esetén a forgalmi érték 50 százalékát,
  • 5-15 év esetén a forgalmi érték 80 százalékát.

Az indoklás szerint ezzel ismerik el a hosszú bérleti jogviszony alatt a lakásra fordított költségeket. Egyösszegű fizetés esetén további 5 százalék kedvezmény érhető el. A részletfizetés idejét 25 évről 15 évre csökkentették.

Csereingatlanosoknak is 50 százalékon lehet vásárolni

A módosító javaslat külön csoportként kezeli azokat a bérlőket, akik csere útján, tulajdonjog elcserélésével szerezték meg a bérleti jogot. Esetükben szintén csak a forgalmi érték felét kell megfizetni, mivel ezek a bérlők az előterjesztő szerint a cserekor már kifizették a forgalmi érték 50-60 százalékát a tulajdonjog átadásával. A vételi joggal hat hónapig lehet élni, kivéve a fent említett esetet - ismerteti a szabályokat a Népszava.

Meghatározott utcákban lehet vásárolni a budai várnegyedben

A javaslat külön foglalkozik a Budai Várnegyedben található lakásokkal. A meghatározás szerint csak a Dísz tértől északra a várfalon belül elhelyezkedő, az Anjou bástya utca – Hunfalvy utca – Franklin utca – Szabó Ilonka utca – Hunyadi János út – Dísz tér – Tóth Árpád sétány által lehatárolt területen belüli ingatlanok vásárolhatóak meg a fenti feltételekkel.