Bár az ingyenlakhatás utópia, mégis csak a rendszerszintű szociális bérlakás program nyújthat valódi segítséget azoknak a családoknak, akiket kilakoltatnak. Magyarországon három év alatt ez mintegy tízezer családot érintett, nagy részük devizahiteles volt.

A kilakoltatás a legrosszabb lehetőség, sem a nehéz helyzetbe jutónak, sem a banknak, sem az államnak nem lehet ez érdeke. Bár a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. tízezreken tudott segíteni, van egy olyan százezres nagyságrendű réteg, amely még a lakása bérlését sem tudja hosszú távon megoldani, mert például pályakezdő, nincs munkája, keveset keres, munka miatt költözik a fővárosba, elvált bármi más okból került kilátástalan élethelyzetbe. Nekik csak egy olyan rendszer hozhat megoldást, amelyben rászorultsági alapon nagyon méltányos összegért oldható meg a lakhatás - állapította meg Balla Ákos ingatlanszakértő.

A jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő és üresen álló több ezer ingatlan jó alapot biztosíthat a rendszer beindításához és már találunk jó kezdeményezéseket. Az Utcáról a bérlakásba a fővárosban programban például húsz Kőbányai úti, fővárosi tulajdonú önkormányzati bérlakást hoznak lakható állapotba és adják ki korábban hajléktalan embereknek. Több hasonló programra volna szükség a rendszerszintű segítség érdekében.

Az üresen álló ingatlanok lakhatóvá tételéhez szükség van állami forrásbevonásra, ehhez alapot adhat a Nemzeti eszközkezelő programba a korábbi devizahitelesektől befolyó összeg. A felújítás után ezeket a lakásokat a piaci szint alatti bérleti díjért kiadva, az állam valódi mentőövet tudna nyújtani a szociálisan rászoruló társadalmi rétegnek - tette hozzá a szakértő.

Ehhez képest Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedd este arról beszélt, hogy a hétvégén a hétpontos családi akcióterv részekent bejelentett akár tízmillió forintos ingyenhitel és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) ingatlanvásárlására is fordítható. A kormány pedig azért ilyen intézkedéseket jelentett be, mert a felmérések azt mutatják, hogy a legtöbben nem bérlakásban, hanem saját tulajdonúban szeretnének élni és ebben akarnak segítséget nyújtani - fogalmazott a politikus.