Ebben téved a kormány - így látja az ingatlanos

A médiában megjelent hírek alapján három év alatt több mint tízezer családot lakoltattak ki Magyarországon. Számukra az egyetlen megoldás a szociális bérlakásprogram lenne - mondta Balla Ákos ingatlanszakértő, aki szerint ehhez forrást nyújthatna a Nemzeti eszközkezelő programba eddig befolyt összeg.
Domokos László, 2019. február 13. szerda, 14:23
Fotó: Napi.hu

Bár az ingyenlakhatás utópia, mégis csak a rendszerszintű szociális bérlakás program nyújthat valódi segítséget azoknak a családoknak, akiket kilakoltatnak. Magyarországon három év alatt ez mintegy tízezer családot érintett, nagy részük devizahiteles volt.

A kilakoltatás a legrosszabb lehetőség, sem a nehéz helyzetbe jutónak, sem a banknak, sem az államnak nem lehet ez érdeke. Bár a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. tízezreken tudott segíteni, van egy olyan százezres nagyságrendű réteg, amely még a lakása bérlését sem tudja hosszú távon megoldani, mert például pályakezdő, nincs munkája, keveset keres, munka miatt költözik a fővárosba, elvált bármi más okból került kilátástalan élethelyzetbe. Nekik csak egy olyan rendszer hozhat megoldást, amelyben rászorultsági alapon nagyon méltányos összegért oldható meg a lakhatás - állapította meg Balla Ákos ingatlanszakértő.

A jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő és üresen álló több ezer ingatlan jó alapot biztosíthat a rendszer beindításához és már találunk jó kezdeményezéseket. Az Utcáról a bérlakásba a fővárosban programban például húsz Kőbányai úti, fővárosi tulajdonú önkormányzati bérlakást hoznak lakható állapotba és adják ki korábban hajléktalan embereknek. Több hasonló programra volna szükség a rendszerszintű segítség érdekében.

Az üresen álló ingatlanok lakhatóvá tételéhez szükség van állami forrásbevonásra, ehhez alapot adhat a Nemzeti eszközkezelő programba a korábbi devizahitelesektől befolyó összeg. A felújítás után ezeket a lakásokat a piaci szint alatti bérleti díjért kiadva, az állam valódi mentőövet tudna nyújtani a szociálisan rászoruló társadalmi rétegnek - tette hozzá a szakértő.

Ehhez képest Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedd este arról beszélt, hogy a hétvégén a hétpontos családi akcióterv részekent bejelentett akár tízmillió forintos ingyenhitel és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) ingatlanvásárlására is fordítható. A kormány pedig azért ilyen intézkedéseket jelentett be, mert a felmérések azt mutatják, hogy a legtöbben nem bérlakásban, hanem saját tulajdonúban szeretnének élni és ebben akarnak segítséget nyújtani - fogalmazott a politikus.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2019.02.13 15:31

@Panzerkraftwagen_Drei: ....ne hazudozzon már éjjel-nappal, mint a Fidesz, na meg akitől tanulták, mert még így marad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.13 15:29

@hedviga: jjjáájjj... Látom, ma ismét igen korán betintázott... egyébként nem szedtek le semmiféle amerikai etf-eket, önnek pedig úgyis tökmindegy, mert egy fityingje sincsen tőzsdézésre, a napi kannásborának árát is úgy tarhálja össze nap mint nap.

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.02.13 15:18

....bocsánat, helyesen leírva a név: Czeglédy Csaba
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.02.13 15:09

Teljesen igaza van az ingatlanosnak. Az olcsó bérlakás nagyon fontos lenne, nemcsak a Budai Várba történő költözés. Egyébként, ha nem szedték volna le az amerikai etf-eket, és a cannabis részvényeket is lehetett volna kapni, egy ember sem szorulna rá ebben az országban semmilyen hitelre. Állandóan vetetik fel már a gyerekekkel is a diákhiteleket. Mi a fenéért akarják, hogy az emberek hiteleket vegyenek fel, akármilyet, csak vegyék fel. Ha elveszti a munkáját, akkor miből fizeti vissza? Ha özvegy lesz, nincs özvegyi nyugdíj Magyarországon, sem munkanélküli segély. Az MTA-t pedig legyenek szívesek ugyanolyan módon segíteni, mint a Corvinust legalább. Szerintem a Carmelita Kolostorból lenézve, nemcsak az Országház a szép, hanem az MTA épülete is. Ja, és a 6 milliárd adócsalásból már egy milliárd előkerült, mivel a Ceglédi Csabának adott igazat az Európai Bíróság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html