Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az önkormányzat meg akarja állítani a kisváros lakosságszámának csökkenését, a városvezetők elképzelése szerint például a helyi ipari parkban tapasztalható munkaerőhiányt is enyhíthetik az új lakások építése - írta a VG cikkére hivatkozva az Index.

A tízhektáros önkormányzati telken első körben 71 lakás épül fel, ezek már szerkezetkészek. A kivitelező a bérlakások mellett eladásra, saját kockázatra is épít lakásokat.

Elkészült az önkormányzat által építtetett 114 ágyas munkásszálló is - mondta a lapnak Máté Antal, a 12 ezer lakosú Nyírbátor polgármestere.

Azt tervezik, hogy tíz éven belül összesen 600-800 lakást építenek, ugyanabban a részben önkormányzati, részben piaci kockázatú konstrukcióban, amiben a mostaniak is épültek. A városban lévő ipari parknak köszönhetően egyébként folyamatosan nőnek a település iparűzésiadó-bevételei, amire szükség is van, mert a bérlakásprogramot részben egy tizenöt éves futamidejű hitelből fedezi az önkormányzat.

A városvezető szerint javítani kellene az állami feltételrendszeren, az önkormányzatokat kedvező hitelekkel, a kamatok egy részének átvállalásával, hosszú távú programokkal bátoríthatná a kormányzat. A vissza nem térítendő állami támogatást a polgármester nem tartja jó megoldásnak, mert az piac- és versenytorzító hatású, a működőképes modellbe pedig szerinte a magánszférának is be kell szállnia - írta az Index.