A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Bérlés vagy tulajdonszerzés? Jó néhány éve még így merült fel a kérdés, amely alapos átgondolásra késztette az otthonteremtőket. A korábbi, viszonylag magas lakásárak, a könnyen elérhető banki hitelek idején még sokan mérlegelték a pro és kontra érveket. A mai nehéz időkben azonban nem sokan merik felvállalni a lakásvásárláshoz felvett hitel hosszú távú kockázatát. (Más kérdés, hogy a szigorú banki feltételek és önerő híján nem sokan lennének hitelképesek.)

Mint Coboly István, a Dél-dunántúli Igazságügyi Szakértő Iroda ingatlanforgalmazási szakembere mondja, Pécsett különösen a fiataloknál hiányzik a vételi szándék, zömük munkát sem talál a térségben. Ők így érthetően bérelt lakást keresnek, amelyet könnyen felmondhatnak, ha az ország más régiójában vagy a határon túl munkalehetőséget találnak. A családalapító program legfontosabb eleme, a munkahelyteremtés hiányzik, s ez a térségben egyre jobban érezteti negatív hatását. A bérleti piac éppen ezért a városban ha nem is látványosan, de mozog, s viszonylag kedvezőek a bérleti díjak is. A jobb helyeken fekvő 50 négyzetméteres lakásokért havi 4050 ezer, míg a kevésbé frekventált elhelyezkedésűekért 3545 ezer forintot kérnek tulajdonosaik. A kaució is kevesebb, mint 3-4 éve volt, csupán egyhavi lakbért kell a bérlőnek letennie.

Miskolcon, bár némi mozgás van a panelek és kisebb téglalakások szegmensében, a pénzhiány sokakat bérlésre sarkall, ezért némileg pörög az albérletpiac mondja lapunknak Demeter Tibor, a miskolci Demeter Ingatlanközpont vezetője. A gazdasági és létbizonytalanság nyomán új tendencia figyelhető meg a városban: sok lakáshiteles, hogy kitörjön az adósságcsapdából, megpróbálja eladni lakását, s ha sikerül, nem vásárol másikat, inkább bérleménybe költözik. A keresletélénkülés nem verte fel a bérleti díjakat, mivel egyre több eladó is inkább a bérleti piacon próbálkozik, mintsem hosszú ideig üresen hagyja állni az ingatlant. Így bő a választék, a havi díjak pedig helytől, mérettől, rezsitől függően havi 2040 ezer forint között mozognak, plusz a rezsi és az 1-2 havi kaució.

Szegeden hasonló a helyzet: sok, főleg életkezdő fiatal család, akiknél hiányzik a hitelhez szükséges önerő, s nincs szülői támogatás sem, szintén bérletbe kényszerül. De vannak "hiteles" gyermekes családok is, akik eladva a lakást, a kölcsön visszafizetése után albérletben próbálnak lélegzethez jutni, és egy kis tartalék tőkét megmenteni foglalta össze dióhéjban a helyzetet Bozsó Orsolya, a Limit Ingatlaniroda ügyvezetője. A kínálat bő albérletekből, és a díjak sem nőttek tavaly óta: a 4050 négyzetméteres belvárosi új lakásokért átlag havi 7080 ezer, a 3 szobásakért 90100 ezer forintot kérnek havonta, de a belvároson kívüli, hasonló lakásokért már csak havi 60 ezer forintot kell letenni. A panelek havi díja 3540 ezer, a téglalakásoké 4550 ezer forint, rezsi nélkül, a kaució pedig egyhavi díjnak felel meg.

Annak ellenére, hogy a lakásárak a mélyponton vannak, Debrecenben is kevesen szereznek lakóingatlan-tulajdonjogot. Mint Kovács Rajmund, a Debreceni Ingatlan Stúdió ügyvezető igazgatója tapasztalja, a fiatal, vásárló családok nagy arányban olyanok, akik szülői segítséggel és/vagy hitel segítségével jutnak saját otthonhoz, ami alátámasztja, hogy nincs pénz az emberek zsebében. Sokan azonban a kiszámíthatatlan jövő miatt nem akarnak hitelt venni a nyakukba, inkább albérletbe költöznek. A mobilitás egyre nagyobb szerepet tölt be az emberek életében, s ehhez az életvitelhez az ingatlanbérlés ideális. A szakember szerint úgy gondolkodnak, hogy a hitel szinte "egy életre" szól, amitől nehéz megszabadulni, mint ahogy egy lakást is nehéz eladni, míg egy bérleményt megváltozott igényük vagy munkalehetőségük miatt könnyen le tudnak cserélni. Ezzel is magyarázható, hogy az utóbbi időben a cívisvárosban is emelkedő tendenciát mutat a bérleti piac. A kis garzonlakásokért kérhetnek havi 3035 ezer, de a Nagyerdőn akár 7080 ezer forintot is. Az igen keresett, 4454 négyzetméteres, mérhető távfűtéses, illetve gázfűtéses, jó tömegközlekedéssel elérhető lakásokat havi 4560 ezer forint közötti díjért lehet rezsi nélkül bérbe venni, a kaució pedig 1-2 havi bérleti díj.

Sopronban is kínlódik a lakáspiac, pedig az árak mára 20-30 százalékkal csökkentek. Sághy Edit, a helyi Tér és Forma Ingatlaniroda ügyvezetője elmondta: nincs hitel, de ha olajozottan menne is a banki hitelezés, munkalehetőség híján, a bizonytalan léthelyzetben nem is vennék sokan igénybe. A pályakezdők sem tudnak elhelyezkedni, így innen is sokan mennek ki ausztriai munkára. A városban épülnek új lakások is kis számban, melyek ha lassan is, a befektetők között (a város kijjebb eső részén 250 ezer, míg a Lövérekben 400 ezer forint/négyzetméter áron) gazdára találnak, a használtakra azonban nincs vásárlói kereslet. A bérlakások azonban kapósak, a gyarapodó igények miatt egy munkásszálló is nyílt, ahol napi kétezer forintot kérnek fejenként. A 3035 négyzetméteres lakásokért havi 60 ezer, a 2-3 szobásakért pedig 8085 ezer forintot kell fizetni rezsi nélkül.