Böröcz László Fidesz-képviselő eredeti javaslata az ország összes önkormányzatát kötelezte volna a bérlakások töredékáron történő eladására, szinte megszüntetve ezzel a helyi lakásgazdálkodást. A jövő keddi parlamenti szavazáson már arról a szövegváltozatról döntenek, amely csak a budai Vár és az Andrássy út világörökségi helyszínén és védőövezetében található mintegy 1500 fővárosi ingatlannál engedi a kedvezményes vásárlást. Az összegző módosítóban azonban 3 újabb változtatást talált a portál.

1. A cserélt bérleti jogok esetében az 50 százalékos vételár 35 százalékra csökkent. Mivel egyösszegű fizetésnél 5 százalék kedvezmény is jár a vevőnek, ez azt jelenti, hogy akár a becsült forgalmi érték kevesebb mint harmadáért – pontosan 30 százalékáért – kerülhet az ingatlan a cserével bérlőkké váltak tulajdonába.

2. Az egyszer már 25-ről 15 évre csökkentett részletfizetési futamidő visszaáll 25 évre.

3. Teljesen új rendelkezés, ami kizárólag a Budai Várnegyedet érinti: „E fejezet alkalmazásában az államon, illetve a helyi önkormányzaton az egyszemélyes állami gazdasági társaságot, illetve az egyszemélyes önkormányzati gazdasági társaságot is érteni kell.” Vagyis a Várnegyedben állami vagy önkormányzati céget is kedvezményes bérlakás-értékesítésre köteleznének.

Kizárólag a Várnegyedet és az itt megvásárolhatóvá váló mintegy 800 lakást érintő speciális szabály az összegző módosító szerint, hogy földszinti elhelyezkedés esetén a lakás rendeltetés kereskedelmi, szolgáltató és kulturális rendeltetésre módosítható. A Várnegyedben egyedi szabály, hogy ott nem vásárolhatnak bérlakást cégek, és magánszemélyek birtokában is legfeljebb két lakás lehet, valamint tulajdonjoghoz csak európai uniós állampolgár juthat.

A vásárlás feltétele a 2020. december 31. előtti határozatlan idejű bérleti szerződés az önkormányzattal vagy az állammal. A nem cserelakásosok számára a bérleti idővel arányosan nő a vételár-kedvezmény. Vagyis legalább 25 éves bérlet esetén a vételár a forgalmi érték mindössze 15 százaléka, 15-25 év között 50 százaléka, 5-15 év között pedig a 80 százaléka, és ezek egyösszegű fizetésnél 5 százalékponttal csökkennek.

A törvény generális szabályként 4 éves elidegenítési tilalmat állapítana meg a bérlakások vevői számára.