A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az épületben látható mozgást folyamatos és időszakos használókkal indokolták, az elmúlt héten például az NBC az angol Sky Livinggel készített közös sorozatot a főépület egy részében, s az egy hétre bruttó kétmillió forint bérleti díjat fizettek. Az MNV a lapunknak adott válaszában kifejtette: az OPNI területén lévő lakásokra, a teniszpályára, illetve a mobilszolgáltatókkal kötött bérleti szerződések nagy részét még korábban kötötték, a 26 lakás és egy orvosi rendelő havi bérleti díja kilencszázezer forint. A teniszpályát a Humaned Kft. használja havi 51 ezer forintos bérleti díj ellenében. Az ingatlanon mobilszolgáltatók is bérelnek területet, amiért a Vodafone fél évre 1,5 milliót, a Telenor egy évre 2,1 millió forintot fizet. Ugyanakkor 2012-ben 46 milliót költött a vagyonkezelő az őrzés-védelemre, a napi 24 órás szolgálatot és az öt vagyonőr bevonását a 40,6 hektár, az épületek műemlék jellege és az összességében 8 milliárdos érték teszi szükségessé − hangsúlyozzák. Az ingatlan erdei környezete indokolja az "élőerős" őrzést, amelynek költsége őrönként és óránként 1083 forint.

A 2007-ben megszüntetett OPNI-nak helyet adó műemléki védettségű ingatlan jövője mind a mai napig bizonytalan, mindössze annyit lehet tudni, hogy a hatályos II. kerületi szabályozás szerint egészségügyi célokra hasznosítható, s kizárólag egészségügyi funkciókat képzel el az ódon falak között az állami tulajdonos is, amint azt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az OPNI utódának szánt Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet megalapításakor is megerősítette.

Egyelőre kérdés, ki és milyen konstrukcióban képes ott gyógyító tevékenységet beindítani, mert a korábbi újranyitás költségét 30 milliárd forintra becsülte a tárca, nem véletlen, hogy az OPNI-t is inkább a Nyírő Gyula Kórház falai közé szorították.