BUX
36940

Bérlőre várnak a leállított irodafejlesztések

Ötéves mélypontra süllyed az utolsó negyedévben az átadásra váró új irodaterület, spekulatív fejlesztés pedig egyáltalán nem kerül piacra - derül ki a RERA (Ingatlanpiac-kutatók Egyesülete) legújabb felmérésből.

NAPI, 2010. november 29. hétfő, 17:00

2010 utolsó negyedévében összesen 6 280 négyzetméterrel bővül a fővárosi A kategóriás irodaterület, ez 2006 óta a legalacsonyabb érték. Így ebben az évben összesen 145 339 négyzetméterrel bővül az irodaállomány, ami a 2009-es évhez képest 36 százalékos visszaesés (227 689 négyzetméter). A RERA a következő évben  további csökkenésre, várhatóan mindösszesen 128 ezer négyzetméternyi új irodaterületre számít. A fejlesztők továbbra is kivárnak, bár számos új, spekulatív projekt engedélyeztetése már folyamatban van. 

Példa nélküli, hogy az utolsó negyedév nem hoz új, spekulatív irodaterületet a piacra. Ebben a negyedévben a hosszú késlekedés után végül októberben  használatbavételi engedélyt kapott Downtown IX  a  dél-pesti régió kínálatát bővíti, a  Nestlé Hungária egykori székháza az idei teljes körű felújítás után november végétől Duna Bellview néven 2,2 ezer négyzetméterrel növeli a potenciált.

Az építés alatt álló projektek közül leghamarabb 2011 második negyedévében várható újabb átadás. A leállított projektek továbbra is nagy bérlőre várnak. 

Az utolsó negyedévben egyre sikeresebb a jelenleg fejlesztés alatt álló projektek bérbeadása. A 2011-es átadású irodaházakra komoly előbérleti szerződések születtek. Az Immorent Laurus irodaházának három épületéből az egyik már bérlőre talált, az SCD Group presztízs zöldövezeti irodaháza, az Officium telítettsége a fejlesztő információi szerint pedig hamarosan eléri a 70 százalékot.

Ezeknél a fejlesztéseknél egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fenntartható, környezetbarát építési elvek, amit más,  még ebben az évben induló új projektek is követnek. Ilyen lesz a Skanska várhatóan 2012-re elkészülő Green House irodaháza, továbbá az Atenor Group Hungary több fázisban megvalósuló projektje, a Váci Greens. Mindkét beruházás a Váci úti régióban fog megvalósulni.