A jövőben az állami magasépítési beruházásokat a Beruházási Ügynökség bonyolítja le. Erről most jelent meg a Magyar Közlönyben "Az állami magasépítési beruházások megvalósításáról" címet viselő törvény, valamint annak a végrehajtási rendelete. Az utóbbi tartalmazza azt, hogy a kormány az új törvényben létrehozott magasépítési Beruházási Ügynökségként a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-t jelölte ki.

A szóban forgó, tisztán állami tulajdonú társaság már évek óta beruházója a nagy sport fejlesztéseknek, illetve a kisebb oktatási fejlesztéseknek is. A kormány nemrégiben hozott határozatot arról - mint a Napi.hu is közölte - hogy a Beruházási ügynökség működésére 2019-re 4,750 milliárd forint áll rendelkezésre, és 500 milliárd forintig vállalhat kötelezettséget.

A rendelet szerint az ügynökség valósítja meg mindazokat a beruházásokat, amelyek elérik a közbeszerzési értékhatárt. Emellett a kormány más - kisebb értékű - beruházások lebonyolítására is kijelölheti.

Az ügynökség minden beruházását - még indítás előtt - a kormány hagyja jóvá. A kormányzati magasépítési beruházás tervellenőre - kizárólagos joggal - a Beruházási Ügynökség. Amennyiben jóváhagyja a terveket, akkor feltételes közbeszerzést folytat le. Ennek eredménye kerül a kormány elé, amely eldönti, hogy vállalja-e a beruházás finanszírozását.