Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz szenátus elfogadta azt a törvényt, amely megtiltja a lakóépületekben üzemeltetett hotelszolgáltatásokat - adta hírül a Moscow Times. A jogszabály már megjárta a törvényhozás alsóházát, így Vlagyimir Putin aláírására vár, hogy hatályba léphessen. Ha ez meglesz, akkor október 1-jétől válhat tilossá ez a fajta vendéglátás. Ezzel teljesítették a szállodások szakmai szervezetének kérését, miszerint adjanak időt az érintetteknek az alkalmazkodásra az új szabályozáshoz.

A féléves haladékot azok tudják kihasználni, akik képesek külön bejáratot, tűzvédelmi rendszert, közműellátást és hangszigetelést kialakítani szálláshelyeikhez. Miután ez nem túl sok helyen lehetséges, a szakértők egyfajta szálláshely-katasztrófa lehetőségére figyelmeztetnek. Moszkvában a hostelek 40, Szentpéterváron 80 százaléka szűnhet meg egy csapásra, ami 16 milliárd rubel (69 milliárd forint, a budapesti Megyeri híd árát meghaladó összeg) kárt okozhat. Civil szervezetek szerint tízezer Airbnb-vel foglalkozó embert tehet bűnözővé az új törvény, ha nem hagynak fel ezzel a tevékenységgel.

Betilthatják a társasházak is

Az elmúlt pár évben az "airbnb-zés" (azaz lakás vagy lakásrész kiadása rövid távra, befektetési céllal) Magyarországon is aranykorát élte. Az "airbnb-láz" ugyanakkor jelentősen csillapodott, mivel a befektetők többsége végképp kiábrándult a lakáshasznosítás ezen formájából - írta korábban az ingatlanhírek.hu.

A csökkenő tendencia oka egyrészt az, hogy az airbnb keretében történő lakáskiadás sok esetben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (a lakásukat lelakták a turisták, nem hozta a kívánt bevételeket, ráadásul nőttek az adóterhek is).

Mindezek mellett egyre több társasház kezd bekeményíteni azzal, hogy a társasházi Szervezeti Működési Szabályzatban (SzMSz) írják elő, hogy az airbnb-zés folytatásához a társasházi közgyűlés előzetes hozzájárulása szükséges, vagy - drasztikusabb esetekben - az SzmSz-ben egyenesen megtiltják az airbnb-zést.

A Kúria álláspontja szerint ez jogszerű, ugyanakkor az SzMSz vagy a közgyűlési határozat korlátozó vagy tiltó rendelkezése ellenére airbnb-ző tulajdonost a társasház semmilyen módon nem szankcionálhatja azzal, hogy közgyűlési határozattal bírságot szab ki rá. Bíróság elé lehet vinni az ügyet, vállalva az akár évekig elhúzódó pereskedést.