BUX

Beütött a csőd Budapest egyik legdrágább környékén

Felszámolás alá került a Szeviép érdekeltségében lévő, a Malév egykori irodaházát tulajdonló Atrium House Kft. Az ötcsillagos Sofitel szállodával egy épülettömbben lévő ingatlant nettó 1,7 milliárdért árulják. A cég 2,8 milliárddal tartozik hitelezőinek. A társaságba tavaly beszállt a Vasas futballklub befektetőjének egyik tulajdonosa, az Executor Capital Zrt. is.

Domokos Erika, 2011. augusztus 29. hétfő, 13:16

Vevőre vár a Széchenyi tér (korábbi nevén Roosevelt tér) 2. szám alatti, ötcsillagos Sofitel Budapest szállodával egy épülettömbben lévő irodaház, nettó 1,7 milliárd forintért. Az épületek alatti telek osztatlan közös tulajdonban van, a 3439 négyzetméteres irodaházat a tavaly november óta felszámolás alatt lévő Atrium House Ingatlanhasznosító Kft. (AH) birtokolja. A cég 2009 augusztusában került a szegedi székhelyű Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Zrt. tulajdonába, amely 2010 augusztusa óta szintén felszámolás alatt áll, tartozása mintegy négyszáz hitelezővel szemben meghaladja a 15 milliárd forintot.

Az AH-ban tavaly áprilisban szerzett többségi tulajdont az egy hónappal korábban, egymilliárd forint jegyzett tőkével alapított, szintén a Roosevelt tér 2. szám alatti székhellyel bejegyzett Executor Capital Befektetési Zrt. (ECB), valamint beszállt ennek tulajdonosa, a New York-székhelyű Executor Capital Llc. is - derül ki az Opten cégtárának adataiból.

Az ECB tavaly júniusban hozta létre a Premium Bau Kft.-vel közösen, kétmilliárd forint jegyzett tőkével a Szeviép-Hungary Vízépítő Zrt.-t, amit előbb Stock Consultingre, majd októberben Híd Akvizíciós Gazdasági Tanácsadó Zrt.-re (HA) neveztek át, a székhelyét pedig Faddról Szekszárdra helyezték. A Híd Akvizíciós Zrt. idén februárban vásárolta meg a Vasas Futball Klub Kft. többségi tulajdonrészét, júliusban pedig az NB II-es, nyíregyházi fociklubot működtető társaságnak is fő tulajdonosa lett.

A Malév székhelye volt az irodaház

A szállodát korábban eladták
A Lánchíd lábánál lévő Sofitel, korábban Hyatt szállodát 1982-es nyitása óta a Malév és a Pannónia Hotels Rt. üzemeltette az erre létrehozott Malév-Pannónia Hotel Kft.-n keresztül. A Malév 50 százalékos üzletrészét 2001 decemberében több mint hatmilliárd forintért vásárolta meg a HVB Hungary, amely a francia Accor-csoport érdekeltségében lévő Pannónia Hotels 50 százalékát is megszerezte. Az új tulajdonos az Accorral huszonkét éves szállodabérleti és üzemeltetési szerződést kötött.A szállodával azonos épülettömbben lévő irodaházat azonban akkor még nem adták el, az 2003-ig a Malév vezérigazgatóságának adott otthont.

A Roosevelt téri, 13 szintes irodaház egykor a Malév székháza volt, a légitársaság 2003-ban tette át a székhelyét a Lurdy Házba. A társaság 2004 december végén értékesítette az ingatlant a Property Ingatlanhasznosítónak - tudtuk meg a Malév Zrt.-től. Az eladási árat azonban nem közölte a társaság. (A Malév az eladásra pályázatot írt ki, az akkori becslések szerint az irodaház nettó 700 millió forintot érhetett.)

A jelentős felújítást és átalakítást igénylő irodaház megvásárlása iránt többen érdeklődtek a felszámoló Tax-Audit Kft.-nél, a péntek éjfélkor lejárt pályázati határidőig legalább egy vételi ajánlatot várt a felszámoló; a pályázatokat 15 napon belül bontják. Az irodaházat az AH 2006 márciusában vásárolta meg a Property Ingatlanhasznosító és Tanácsadó Bt.-től, a szerződés szerint hitelből - tudtuk meg Várnai Zsuzsannától, a Tax-Audit jogi képviselőjétől, aki a szabadságon lévő felszámolóbiztos helyett adott tájékoztatást lapunknak a felszámolásról.

Közel hárommilliárd forint a tartozás

A felszámoló 11 hitelezőt vett nyilvántartásba, nekik összesen 2,8 milliárd forinttal tartozik az AH, a legnagyobb hitelezője az Erste Bank Nyrt. Várnai Zsuzsanna szerint, a rendelkezésére álló iratok alapján, a jelentős hitel vezethetett az AH felszámolásához, de egyéb, a felszámoló előtt nem ismert okok is előidézhették.

A cégbírósági adatokból kiderül, hogy a társaság ellen már 2009 augusztusában felszámolást kezdeményeztek, végül erre a kérelemre tavaly novemberben rendelte el a bíróság a felszámolást. A cég valószínűsíthetően időhúzásként csődeljárást is kezdeményezett, és fizetési haladékot kért tavaly augusztus végén, ám kérelmét októberben a bíróság hivatalból elutasította.

Az AH-t 2005 decemberében, hárommillió forint jegyzett tőkével alapította az Egyesült Államokban bejegyzett H-Invest Ltd. Az AH feltehetően offshore cégeket követően (egy Belizében, egy Cipruson, majd egy Seychelle-szigeteken bejegyzett vállalkozáson keresztül) került 2009 augusztusában a Szeviép érdekeltségébe - derül ki az Opten adataiból. Az AH 2009-es mérlegében 2,4 milliárd forintos kötelezettségállomány szerepelt, a befektetett eszközök 1,88 milliárd forint értéken voltak nyilvántartva.

Az ECB a válságkezelésben segített a Szeviépnek
A Szeviép tulajdonosa, Baranyi János a társaság felszámolását megelőző csődeljárás alatt, 2010 júliusában közleményben cáfolta azokat a lapértesüléseket, amelyek kapcsolatot véltek felfedezni a szegedi Szeviép és a faddi Szeviép-Hungary között. Az ECB-t tanácsadóként alkalmazta a Szeviép a felhalmozódó szállítói és vevőkövetelések kezelésében, ám tevékenységével nem voltak megelégedve, és megszüntették az együttműködést. Az ECB a Szeviép-Hungaryt a Szeviép megkérdezése és hozzájárulása nélkül hozta létre, és nincs szó vagyonátmentésről - közölte tavaly a cégtulajdonos.

Több Híd nevű cég is van

A finanszírozási és menedzselési tanácsadással foglalkozó Híd Akvizíciós Zrt. (korábbi nevén Szeviép-Hungary) honlapja szerint "fúzióra" lépett a szegedi székhelyű, üzletviteli tanácsadással foglalkozó Goldmark Consulting Kft.-vel. E cég jelenleg szintén az Executor Capital Llc. és a Premium Bau tulajdonában van, míg korábban, többségében szegedi lakhellyel rendelkező magánszemélyek érdekeltségében állt.

A szegedi Híd utcai székhellyel alapított Híd Capital Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. (amelynek tulajdonosa egy Belizében bejegyzett cég, a jelenlegi budapesti, Hold utcai székhelye azonos a ECB-ével és közös a vezérigazgatójuk, Rusin Csaba személyében) érdekeltségében áll a végelszámolás alatt lévő, szegedi Híd Investment Zrt., a budapesti Híd Consulting Zrt., valamint a szekszárdi BD Invest Zrt. - derül ki az Opten adataiból.

 

Atrium House Kft.-adatok (millió forint)20082009Nettó árbevétel0,00,0Üzemi eredmény-26,8-28,1Mérleg sz. eredmény-518,8-28,1Befektetett eszközök1 840,61 887,4Forgóeszközök123,1108,5Saját tőke-80,1-108,2Kötelezettségek2 302,82 412,1
Forrás: Opten