Bevált az új adó - visszalépnek a trükközők

Eddig 61 építtetőt fenyegetett a giccsadó Óbudán, a főépítész véleménye alapján azonban 60 esetben az építtetők jogosultak voltak a mentességre. A figyelmeztetés hatására ugyanis módosították eredeti elképzeléseiket - derül ki a Portfolio cikkéből.
Szepesi Anita, 2017. március 28. kedd, 11:13
Fotó: Napi.hu

Az óbudai önkormányzat féltette a kerület településképének harmóniáját az egyszerűsített építési engedély nyomán elszaporodó, ki tudja milyen stílusú házaktól, ezért egy éve bevezették a településkép-védelmi települési adót, amelyeket olyan, 300 négyzetméternél kisebb alapterületű házak után kell megfizetni, amelyeket nem a helyi előírásoknak megfelelően terveznek és kiviteleznek. Eddig 61 ilyen adóalaanyt találtak, de 60-at felmentettek az adó megfizetése alól, miután a figyelmeztetés hatására módosítottak a terveken -  írja a portál.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a portálnak kifejtette, az adó az épített környezet megóvását segíti elő, aminek különösen az olyan történelmi hagyományokkal bíró településrészeken van jelentősége, mint Békásmegyer-Ófalu. Egy családiházas övezetben épülő többlakásos társasháznál előfordulhat, hogy a beruházó a maximális területkihasználás érdekében nem lakáscélú helyiségeket, például a garázst is lakáscélúvá alakítja utólag. Ezzel növeli a hasznos alapterületet, a parkolási lehetőséget viszont csökkenti, az utcára kerülő gépkocsik pedig zavarhatják a szomszédokat. Az önkormányzat az ilyen esetek megelőzése érdekében indokoltnak tartja az ellenőrzést.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK