Formálódnak az "ellen-Közgépek" - újabb átrendeződés a magyar építőiparban

Folytatódik a magyar építőipar tulajdonosi átrendeződése, ezúttal a Magyar Építő Zrt. minősített többségi részesedése került a hirtelen nagyra nőtt Duna Aszfalt csoporthoz tartozó Körösaszfalt Zrt. tulajdonába.
Napi.hu, 2015. február 10. kedd, 15:14
Fotó: Napi.hu

A tranzakcióról kiadott közleményben a Körösaszfalt Zrt. és a Magyar Építő Zrt. értesíti az érdekelteteket, hogy a Körösaszfalt Zrt., mint a Duna Aszfalt csoport tagja adásvételi szerződést írt alá az Érték Befektető és Szolgáltató Kft.-vel és a cég magánszemély tulajdonosaival (köztük Tolnay Tibor elnök-vezérigazgató) a Magyar Építő Zrt. minősített többségi részesedést biztosító részvényeinek megvásárlására vonatkozóan. A tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatalnak még engedélyeznie kell. Az ügyletről más tájékoztatást nem adtak ki üzleti titokra hivatkozva.

A Körösaszfalt Mélyépítő Zrt. tulajdonosa 2014 novemberétől a tiszakécskei Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. és a tiszakécskei Szíjj László. A Duna Aszfalt Szíjj László és a szintén tiszakécskei Varga Károly érdekeltsége - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A 2013-as beszámoló szerint a magánszemélyek 50-50 százalékban voltak tulajdonosai a cégnek.

A Napi.hu információi szerint a Körösaszfalt Zrt. vezérigazgatója a bicskei Pálffy Balázs, aki a felcsúti polgármester és milliárdos nagyvállalkozó Mészáros Lőrinc jövendőbeli veje. - Korábban lehetett híreket hallani szakmai berkekből arról, hogy a Magyar Építőt a Mészáros és Mészáros Kft. venné meg, de ezt a Magyar Építő cáfolta.

Bámulatos növekedés, itt az egyik "ellen-Közgép"?

A Duna Aszfalt Kft. bámulatos fejlődést produkált az elmúlt néhány évben: a 2011-es 18,7 milliárd forintos nettó árbevétele 2012-re 28,1 milliárdra, majd 2013-ra 54 milliárd forintra nőtt. (A cégcsoport konszolidált árbevétele 58,4 milliárd forintra bővült.) Az adózott eredménye a 2011-es 406 millióról 2013-ra 3,8 milliárdra hízott. A két magánszemély tulajdonosa 1,8 milliárd forintos osztalékkal gazdagodott 2013 végén.

A cég dinamikus fejlődése még a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép Zrt.-nél is nagyobb ütemű volt. A Duna Aszfalt Kft. nagy kiugrása 2012-ben volt a Makótól a román határig terjedő sztrádaszakasz építésének megnyerésével, az elnyert munka értéke a 2011-es 19 milliárdos árbevételénél jóval nagyobb, 46,5 milliárd forint volt - hívta fel a figyelmet tavaly júniusi cikkében a HVG. A cég nyerőszériája azóta sem szakadt meg, sorra nyeri az állami útépítési és -felújítási tendereket - gyakran konzorciumtársakkal kiegészülve, köztük a Mészáros és Mészáros Kft.-vel.

A 2014-ben tízmilliárd forintot meghaladó árbevételt produkáló, 108 főt alkalmazó Magyar Építő nevéhez az utóbbi években főként kórházberuházások, valamint a százlakásos angyalföldi passzívház megvalósítása kapcsolódik.

Új szelek fújnak az építőiparban is

Az adásvétel az építőipar tulajdonosi átrendeződésének újabb mozzanata. Mint arról a Napi.hu korábban beszámolt, mintegy négymilliárd forintért vette meg Garancsi István milliárdos üzletember szeptemberben alapított cége, a Garharrt Invest 2014 Zrt. a Market Építő 51 százalékos részvénycsomagját a Wing Zrt.-től. Majd 75 százalékosra növelte tulajdonrészét a hazai építőipar egyik vezető vállalkozásában, amely többek közt az új Fradi-stadion és a józsefvárosi holokauszt emlékhely Sorsok Háza kivitelezője. Garancsi Orbán Viktor miniszterelnök barátjaként ismert, a Videoton fociklub többségi tulajdonosa, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke

Mi jön még?

Információink szerint a tulajdonosváltások sora ezzel még nem zárult le, a Duna-Épszer Zrt.-nek, a Záév Zrt.-nek és a Főber Zrt.-nek is új a tulajdonosa. Ezzel a magasépítés "krémjét" jelentő, hagyományosan jó hírű szakmai műhelyekkel rendelkező cégek jelentős része került más érdekeltségi körbe, formálódik a két-három "ellen-Közgép".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jedddike, 2015.02.11 12:33

@xatoklesz: Az Osztrák STRABAG, a baloldal kiemelt támogatója, a rendszerváltás óta legalább 25-ször több bevételre tett szert, mint a KÖZGÉP.
Ezek az adatok nincsenek kiemelten közzétéve ezekben a médiákban. Sőt amennyire lehet el is titkolják!
...jawol !!!!!4
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

xatoklesz, 2015.02.11 12:20

CSAK A TÉNYEK

NAPI, ORIGO, INDEX állandóan ezt harsogta, harsogja.
------Finoman szólva, soha nem voltak a korrekt információ közlés bajnokai.
-Közgép mindent visz vagy -Megint nyert a Közgép & Co. - több mint százmilliárd a tét-
2013-ban naponta tíz cikk foglalkozott a Közgéppel.
Hányszor olvashattuk, hogy:
STRABAG mindent visz vagy Újabb milliárdos megbízásban vehet részt a STRABAG vagy a SWIETELSKY.
Egyszer sem.
A valóság 2013-ban: A közbeszerzésekkel elvégzett állami beruházás 2013- ban kb. 2700 milliárd Ft volt.
EU közbeszerzési értesítőjében mind megtalálható (Tenders Electronic Daily).
Nagyobb közbeszerzések:
Osztrák Strabag Általános Építő Kft ~412 milliárd
Osztrák Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. ~175 milliárd forint
(Osztrák Strabag cégcsoport 586,6 milliárd )
Osztrák Swietelsky csaknem 396 milliárd
Francia anyacégű Colas-csoport, 381 milliárd
Francia SADE-Magyarország Mélyépítő Kft 78 milliárd

Külföldi cégek: ~1459 milliárd Ft-os munkákat nyertek, a nyereséget pedig kivitték az országból.

KÖZGÉP -az EU-által előírt, szabályos versenytárgyalásokon- a 2700 milliárd, kb. 1/5 részét ~490 milliárd Ft munkát nyert el versenytárgyalásokon, ezekkel a cégekkel szemben.

Az Osztrák STRABAG, a baloldal kiemelt támogatója, a rendszerváltás óta legalább 25-ször több bevételre tett szert, mint a KÖZGÉP.
Ezek az adatok nincsenek kiemelten közzétéve ezekben a médiákban. Sőt amennyire lehet el is titkolják!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2015.02.11 09:56

@jedddike: te, figyi mán. Otthon is adókivetéssel orvoslod a költségvetési hiányt? Vagy inkább kiadási oldalon faragsz? Költői a kérdésem, gondolom, az utóbbi - akárcsak jó pár milló átlagembernél.
No, azt viszont nem értem, hogy ha ez így normális, akkor miért fogadunk el orbitális hazugságokat magyarázatként a kormányzattól?
Kiadási oldalon a megszorítások, különadók többszörösét herdálta el a kormány (és még most is), ezért nem értelmezhető, hogy a 3%-os hiánycél tartása miatt kellett akárcsak 1 cent különadó is. Kamu az egész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2015.02.11 08:47

Mire Simicska kiszánkózza magát, a cégeit teljesen ellehetetlenítik. A médiabirodalmát szétszedik, és újrahasznosítják, az építőipara maximum falun fog járdát építeni, a belvizet meg a szántóföldjeire vezeti az állam. Nem érzek sajnálatot a Lajos iránt, de azért elég félelmetes így kívülről is az egész. Itt abból lesz király és földönfutó, akiből akarják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.02.10 19:33

Ez ma Magyarország! Szavazatok a Fideszre.
Az ellenzék miért nem áll a sarkára, a sok szerencsétlen csóró beetetett aktivista hitét nagyon jól meg lehetne ingatni. Az értelmiség passzivításban, a jobb képességű munkavállalók szintén. Mozgósítani baloldal, mozgósítani........
Hova lett a régi tűz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html