Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tranzakcióról kiadott közleményben a Körösaszfalt Zrt. és a Magyar Építő Zrt. értesíti az érdekelteteket, hogy a Körösaszfalt Zrt., mint a Duna Aszfalt csoport tagja adásvételi szerződést írt alá az Érték Befektető és Szolgáltató Kft.-vel és a cég magánszemély tulajdonosaival (köztük Tolnay Tibor elnök-vezérigazgató) a Magyar Építő Zrt. minősített többségi részesedést biztosító részvényeinek megvásárlására vonatkozóan. A tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatalnak még engedélyeznie kell. Az ügyletről más tájékoztatást nem adtak ki üzleti titokra hivatkozva.

A Körösaszfalt Mélyépítő Zrt. tulajdonosa 2014 novemberétől a tiszakécskei Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. és a tiszakécskei Szíjj László. A Duna Aszfalt Szíjj László és a szintén tiszakécskei Varga Károly érdekeltsége - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A 2013-as beszámoló szerint a magánszemélyek 50-50 százalékban voltak tulajdonosai a cégnek.

A Napi.hu információi szerint a Körösaszfalt Zrt. vezérigazgatója a bicskei Pálffy Balázs, aki a felcsúti polgármester és milliárdos nagyvállalkozó Mészáros Lőrinc jövendőbeli veje. - Korábban lehetett híreket hallani szakmai berkekből arról, hogy a Magyar Építőt a Mészáros és Mészáros Kft. venné meg, de ezt a Magyar Építő cáfolta.

Bámulatos növekedés, itt az egyik "ellen-Közgép"?

A Duna Aszfalt Kft. bámulatos fejlődést produkált az elmúlt néhány évben: a 2011-es 18,7 milliárd forintos nettó árbevétele 2012-re 28,1 milliárdra, majd 2013-ra 54 milliárd forintra nőtt. (A cégcsoport konszolidált árbevétele 58,4 milliárd forintra bővült.) Az adózott eredménye a 2011-es 406 millióról 2013-ra 3,8 milliárdra hízott. A két magánszemély tulajdonosa 1,8 milliárd forintos osztalékkal gazdagodott 2013 végén.

A cég dinamikus fejlődése még a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép Zrt.-nél is nagyobb ütemű volt. A Duna Aszfalt Kft. nagy kiugrása 2012-ben volt a Makótól a román határig terjedő sztrádaszakasz építésének megnyerésével, az elnyert munka értéke a 2011-es 19 milliárdos árbevételénél jóval nagyobb, 46,5 milliárd forint volt - hívta fel a figyelmet tavaly júniusi cikkében a HVG. A cég nyerőszériája azóta sem szakadt meg, sorra nyeri az állami útépítési és -felújítási tendereket - gyakran konzorciumtársakkal kiegészülve, köztük a Mészáros és Mészáros Kft.-vel.

A 2014-ben tízmilliárd forintot meghaladó árbevételt produkáló, 108 főt alkalmazó Magyar Építő nevéhez az utóbbi években főként kórházberuházások, valamint a százlakásos angyalföldi passzívház megvalósítása kapcsolódik.

Új szelek fújnak az építőiparban is

Az adásvétel az építőipar tulajdonosi átrendeződésének újabb mozzanata. Mint arról a Napi.hu korábban beszámolt, mintegy négymilliárd forintért vette meg Garancsi István milliárdos üzletember szeptemberben alapított cége, a Garharrt Invest 2014 Zrt. a Market Építő 51 százalékos részvénycsomagját a Wing Zrt.-től. Majd 75 százalékosra növelte tulajdonrészét a hazai építőipar egyik vezető vállalkozásában, amely többek közt az új Fradi-stadion és a józsefvárosi holokauszt emlékhely Sorsok Háza kivitelezője. Garancsi Orbán Viktor miniszterelnök barátjaként ismert, a Videoton fociklub többségi tulajdonosa, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke

Mi jön még?

Információink szerint a tulajdonosváltások sora ezzel még nem zárult le, a Duna-Épszer Zrt.-nek, a Záév Zrt.-nek és a Főber Zrt.-nek is új a tulajdonosa. Ezzel a magasépítés "krémjét" jelentő, hagyományosan jó hírű szakmai műhelyekkel rendelkező cégek jelentős része került más érdekeltségi körbe, formálódik a két-három "ellen-Közgép".