BUX
38236

Bíztató jelek az ipari ingatlanpiacon

Minden ötödik négyzetméter ipari terület üresen áll, azonban optimizmusra adhat okot, hogy 2010-ben már a tranzakciók 65 százalékát az új szerződések és a bővülések tették ki a logisztikai központokban - közölte legfrissebb elemzésében a Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fóruma.

NAPI, 2011. január 21. péntek, 15:16

 

Tavaly, a negyedik negyedévi átadással - a BILK ipari parkon belül egy 18 ezer négyzetméteres raktár és 500 négyzetméter iroda készült el - a teljes vizsgált ipari ingatlanpiaci állomány elérte az 1,8 millió négyzetmétert. A kínálat összesen 68,3 ezer négyzetméterrel bővült, amelynek 33 százaléka spekulatív fejlesztés eredménye. Az utolsó negyedévben 51,5 ezer négyzetméter  ipari ingatlant adtak bérbe, ez mindössze két százalékkal maradt le az átlagos éves szinttől, és 27 százalékkal volt alacsonyabb az előző negyedévben mért adatnál. Összesen 210, 2 ezer négyzetméter ipari terület talált bérlőre 2010-ben.

Az előző negyedévtől eltérően az utolsó három hónap során ismét a szerződéshosszabbítások aránya volt a legmagasabb (45 százalék). Ettől csupán két százalékponttal maradtak le az új szerződéskötések, míg a kereslet 12 százalékát a bővülések tették ki.

Az éves bérbeadásban 2010-ben az új bérbeadások domináltak, a bővülésekkel és előbérleti szerződésekkel az összes tranzakció  65 százalékát tették ki. Az utolsó negyedévben 29 bérleti szerződést kötöttek, ebből 22-t logisztikai parkokban. A kihasználatlansági mutató minimális változás következtében ismét az év eleji szinte, 19,5 százalékon áll. A logisztikai parkokban a foglaltság 81 százalék, a városi logisztikánál  76 százalék.