Nem ismeretlen terep a magyar kereskedelmi és vendéglátó vállalkozások körében a horvát tengerpart: az elmúlt években több hazai cég és magánszemély költözött valamelyik, a turisták által kedvelt szigetre, hogy megvásárolva egy kisebb panziót vagy apartmanházat, idegenforgalmi tevékenységbe fogjon - mondta lapunknak Lengyel Stefánia, az Adria Home Iroda ügyvezetője. E szegmensben az üzletasszony szerint jelenleg 10-12 év alatt térül meg a beinvesztált tőke, ebben szerepet játszik, hogy az érintett ingatlan hol fekszik. Egy divatos, a külföldi turisták által látogatott szigeten, a tengerparthoz közel lévő ingatlanok nemcsak a főszezonban, de már májusban és a kellemes őszi hónapokban is kiadhatók. A kínálat rendkívül széles Isztriától a déli partokig. A magyarok főleg a Kvarner régiót szeretik, ahova néhány óra alatt akár egy hosszú hétvégére is át lehet ugrani. A kínálatból szemezgetve találni Opatija közelében családi villa-szállodát, 500 méterre a tengertől, szép panorámával a Kvarneri-öbölre, 1,6 millió euróért, egy másik víz közeli ajánlat egy 19 szobás plusz 2 lakosztályos panzió a makarskai Riviérán, 900 ezer euróért. Nem kell ilyen mélyen a zsebébe nyúlnia annak, aki Jadranovot választja: itt egy 28 férőhelyes családi panzió gyönyörű panorámával most akciós áron, már 450 ezer euróért megszerezhető. Starigradban egy hatlakásos, kétszintes, új apartmanház tulajdonjogát kínálják 500 ezer euróért, Zadarban - Borik frekventált részén - pedig luxusapartmanház vár vevőre 550 ezer euróért.

A spanyolországi Costa Blanca éttermei és kávézói közül többet magyarok működtetnek, sikeresen - mondja Falussy Gábor, az itteni ingatlanokat kínáló Bonavida Hungary magyarországi képviselője. Mindkettő biztos vállalkozás, még a válság idején is. A Costa Blancán évi több millió turista fordul meg és nagy számban élnek itt letelepedett külföldiek. Mivel a válság előtt nagy számban épült apartmanházak alsó szintjein többnyire kereskedelmi-vendéglátó célú helyiségeket alakítottak ki, ezek közül sok eladó. Tavaly ugyan nem indítottak új apartmanberuházásokat, de így is számos hasonló funkciójú ingatlanrész került a kínálatba, többek között Alicantén, Murcia, Malaga és Torrevieja városában és más településeken is. Ezek közül sokat már a tervasztalról megvásároltak, s az új tulajdonosok a saját elképzeléseik szerint rendezték be a kávézókat, a speciális ételeket kínáló vendéglőket vagy például az anyaországi hagyományokra épülő ír és egyéb kocsmákat. Ezeket aztán vagy maguk a tulajdonosok működtetik, vagy hosszabb távra bérbe adják, általában 8-15 évre. A bérleti jogért egy összegben le kell tenni egy nagyobb összeget, s emellett a bérlőnek havonta kell fizetnie a bérleti díjat is. A bérlő pozíciója védett: a szerződésben foglalt idő lejártáig - ha teljesíti a benne foglaltakat - nem mondhatnak fel neki, s annak lejártakor is előbérleti joga van a létesítményre.
Falussy szerint az ilyenfajta ingatlanba érdemes pénzt fektetni. A terület kiemelt idegenforgalmi hely, amely mindig is vonzotta a külföldi, főleg angol, ír, német és skandináv turistákat, akiknek a különféle szolgáltatásokra - éttermek, bárok, kávézók, fodrászat, kozmetika stb. - igényük van. A Costa Blancát kedvelő, évről évre visszatérő vendégek még a válság idején is megtöltik a vendéglátóhelyeket, ugyanakkor érezhető, hogy a divatos spanyol tengerpart lassan kezdi visszanyerni régi vonzerejét, s remélhetőleg vele a befektetők érdeklődése is visszatér.

S hogy mik találhatók a kínálati palettán? Bejáratott, 160 négyzetméteres kocsma bérleti joga teljes felszereléssel 320 ezer euróért eladó, egy 110 négyzetméteres, nagy teraszos, akár kávézóvá, akár szolgáltatóházzá alakítható üzlethelyiség tulajdonjoga 220 ezer euróért megszerezhető, míg egy a tengerparttól 800 méterre fekvő 100 férőhelyes éttermet 60 négyzetméteres terasszal, bevezetett vendégkörrel, engedélyekkel, céggel együtt 250 ezer euróért kínál tulajdonosa. Az árból 180 ezer euró hitel átvállalható, így már 80 ezer euró készpénz elég a tulajdonjog megszerzéséhez.