Az MNB novemberben jelentette be, hogy nettó 8,7 milliárd forintért megvette az budapesti I. kerületi Úri utca 21. alatt található régi városháza épületét, amely megfogalmazásuk szerint a hazai pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztésében játszhat fontos szerepet - vezeti fel az ingatlan kalandjairól szóló cikkét a 24.hu. Az MNB-s képzési központnak, a Bölcs Várnak is helyet adó épület az elmúlt években a jegybank által létrehozott Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány (PADA) tulajdonában volt.

Az MNB az adásvételről kiadott közleményében nem tért ki arra, hogy az épületet valójában 2014-ben egyszer már megvette. A Matolcsy György vezette intézmény akkor 1,9 milliárd forintot fizetett a Magyar Tudományos Akadémiának a leromlott állapotban lévő műemlékért, ahol korábban az MTA Nyelvtudományi Intézete működött.

A tulajdoni lap szerint az MNB csupán három hónapig volt az ingatlan tulajdonosa, 2014 tavaszán "vagyonrendelés" címén átadta azt a PADA-nak. A 3758 négyzetméteres házat az alapítvány újíttatta fel és építtette át úgy, hogy az a Bölcs Vár mellett vendéglátóhelyek működtetésére is alkalmas legyen. A munkálatok négymilliárd forintot emésztettek fel, amit a PADA akkoriban az MNB-től származó indulótőkéjéből tudott kifizetni.

A PADA novemberben ismét jelentősen gazdagodott a 8,7 milliárdos vételárból, és ez igaz még abban az esetben is, ha az építési költségeket az alapítvány saját kiadásának tekintjük. Az MNB viszont látványosan rossz üzletet csinált. Ha csak a most megkötött második adásvételt nézzük, akkor is 2,3 millió forint fölött volt a kifizetett négyzetméterenkénti vételár. Ha viszont beleszámoljuk az első, 2014-es vásárlást is, akkor a jegybanknak több mint 10,5 milliárd forintjába került az épület, a négyzetméterár pedig megközelítette a 2,8 milliót.