Bontás vár a nemzeti örökségre - tiltakoznak az építészek

A nemzeti örökség részének tekinti a budavári Országos Villamos Teherelosztót, ezért az épület bontásáról szóló kormányhatározat végrehajtásának felfüggesztését kéri hétfői állásfoglalásában a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöksége.
MTI, 2016. július 11. hétfő, 18:34
Fotó: Napi.hu

A Virág Csaba által tervezett, évek óta elhanyagoltan álló épület építésének idején, 1978-ban bátran vállalta korának "nemzetközi szellemiségét" - írja Krizsán András, a MÉSZ elnöke állásfoglalásban.

A szakmai szervezet elnöksége hangsúlyozza, hogy a villamos teherelosztó kivívta az "akkori és a mai kor számos mértékadó magyar építészének elismerését", "és a szakma ezt az épületet is besorolta a vári - II. világháború utáni - progresszív foghíjbeépítések sorába".

A MÉSZ ezért nem ért egyet az épület bontásáról szóló, júniusi döntéssel, és arra kéri a kormányt: találjon új funkciót az egykori teherelosztó számára, hogy a valóban szükséges felújítás és átalakítás után a jövő számára a közelmúlt építészettörténetének jellegzetes darabjaként lehessen azt megőrizni.

"Nem vitatjuk, hogy az épület megosztó, sok nem építész és néhány építész honfitársunk sem érti, mi ebben a jó, mi ebben a szép, mi ebben az építészeti teljesítmény. Éppen ezért szeretnénk, ha az építész szakma és az építészet értékeire nyitott emberek közt elindulna egy nyilvános beszélgetés, gondolatcsere" - vetette fel a MÉSZ elnöksége.

A testület ezért arra kéri a kormányt, függessze fel a bontással kapcsolatos döntés végrehajtását, adjon időt és lehetőséget arra, hogy az érdeklődők és érintettek lebonyolítsák az eszmecserét, és levonhassák következtetéseiket.

HOZZÁSZÓLÁSOK