Bonthatják a Petőfi Csarnokot

Sikerült megegyezni a Petőfi Csarnok bérlőivel, így rövidesen kezdődhet az épület bontása, majd helyén az Új Nemzeti Galéria építése - jelentette be Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.
Inforádió, MTI, 2016. november 9. szerda, 16:58
Fotó: Napi.hu

Hosszú per után született megegyezés: szakértők bevonásával sikerült megállapodni egy olyan összegben, amelyet mindkét fél elfogadott.

A 400 millió forintból a beruházó kiváltja a bérlők határozott idejű bérleti szerződését és ellentételezi az általuk végzett beruházások értékét, ezzel az utolsó jogi akadály is elhárult az új Nemzeti Galéria felépítése előtt. A bérlők már felkészültek a kiköltözésre, így a Városliget Zrt. napokon belül birtokba kerülhet és még ebben az évben megkezdődhet az épület bontása.

Az építkezés megkezdése az engedélyezési és kiviteli tervek elfogadása után, 2017 második felére várható - mondta el a miniszteri biztos.

Az Új Nemzeti Galéria a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján épül meg a Petőfi Csarnok helyén. A japán építésziroda nevéhez számos kiváló múzeumi épület fűződik a világ több pontján, terveik alapján valósult meg például a Louvre Lensban megnyílt új múzeuma, a New York-i Új Kortárs Művészeti Múzeum (The New Museum of Contemporary Art) vagy az amerikai toledói Művészeti Múzeum Üvegpavilonja (Glass Pavilion for the Toledo Museum of Art in Ohio). Az építésziroda számos nemzetközi díj mellett 2010-ben az építész szakma Nobel-díjának számító Pritzker-díjat is megkapta.

HOZZÁSZÓLÁSOK