Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az építőipari cégek hangulatát jelző, a foglalkoztatási várakozások és a rendelésállomány alapján számított, a szektor kilátásait egyetlen számba foglaló bizalmi index értéke októberben csak hibahatáron belül változott az előző hónaphoz képest. A mutató június óta egy rendkívül szűk sávban mozgott  -  állapítja meg a GKI.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése októberben az előző hónaphoz képest nem változott a szezonálisan kiigazított adatok alapján. E mutató továbbra is igen mérsékelt elégedettséget tükröz. A nyers, szezonálisan nem kiigazított adatok sem utaltak érdemi változásra.

Ebben a hónapban a cégek 13 százaléka számolt be növekvő, 34 százaléka csökkenő termelésről míg szeptemberben rendre 14 és 33 százalékuk nyilatkozott így. Októberben a mélyépítők elégedettsége csökkent, míg a magasépítőké kissé növekedett.

Építőipari bizalmi indexek, 2017-2020 (szezonálisan kiigazított adatok)/GKI

A meglévő rendelésállományok értékelése októberben - havi alapon - enyhén romlott a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok is enyhe negatív elmozdulást jeleznek.

Októberben a válaszadó vállalkozások 15 százaléka tudósított magas és 38 százalékuk alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány szeptemberben 16 és 35 százalék volt. E hónapban a mélyépítők elégedettsége csökkent, míg a magasépítőké kissé növekedett.

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2020 októberében 5,7 hónap. Ez jóval kisebb érték az egy évvel ezelőtti 6,9 hónapnál, de jóval magasabb az egy negyedévvel ezelőttinél 3,8 hónapnál

A foglalkoztatási várakozások októberben csak hibahatáron belül változtak (az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok némi negatív változást mutatnak. A következő három hónapban a létszám bővítésére készül a cégek 14, leépítésre pedig 19 százalékuk. Szeptemberben mindkét csoport aránya 13 százalék volt.

Az áremelési törekvések intenzitása októberben is enyhén tovább csökkent az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nem kiigazított adatok csak nagyon szerény változást mutatnak: az áremelést tervezők aránya októberben 17 százalék volt, csakúgy, mint szeptemberben, míg az árcsökkenésre számítóké 12 százalékról 15 százalékra emelkedett.

A cégek ettől szenvednek most leginkább

Az októberi vállalati vélemények szerint a kereslet hiánya a termelés bővítésének legfontosabb korlátja, csaknem a cégek fele szenved ettől. A munkaerőhiány is nagyon sok termelőnek okoz gondokat. A vevők laza fizetési fegyelme is viszonylag széles körben okoz negatív hatásokat.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése októberben lényegében nem változott az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok azonban romlást jeleznek: a derűlátók aránya októberben 9 százalék volt, a borúlátóké pedig 54, szemben a szeptemberi 10 és 39 százalékkal.