Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése júliusban lényegében stagnált (hibahatáron belül romlott) az előző hónaphoz képest - a szezonálisan kiigazított adatok alapján. E mutató értéke 12 havi mélyponton áll. A nyers, azaz nem kiigazított adatok kedvező irányú változást jeleznek: júliusban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 22 és 27 százalék, míg júniusban ugyanez a két arány rendre 20 és 33 százalék volt. A magasépítő cégek helyzetértékelése júliusban alig változott, a mélyépítőké enyhén tovább romlott.

Egy évvel ezelőtt az elmúlt időszaki termeléssel kapcsolatosan a mostanihoz hasonló volt az elégedettség: 2015 júliusában a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 19 és 23 százalék volt.

Építőipari bizalmi indexek 2013-2016
Kép: (szezonálisan kiigazított adatok)

A rendelésállományok értékelése júliusban érezhetően romlott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), lényegében visszatért a májusi szintre. E mutató csaknem egy éve csökkenő tendenciát mutat. A szezonálisan nem kiigazított adatok is enyhe negatív változást mutatnak: júliusban a válaszadó vállalkozások 14 százaléka számolt be magas, 38 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány júniusban 17 és 39 százalék volt. Mind a magas-, mind a mélyépítő cégek értékelése némileg romlott.

Egy évvel ezelőtt valamivel elégedettebbek voltak a cégek: 2015 júliusában a magas és az alacsony rendelésállományról beszámoló cégek aránya ugyanis 12 illetve 32 százalék volt.

Ennyire látnak előre a cégek

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2016 júliusában 4,2 hónap. Ez az érték csak icipicit nagyobb az egy negyedévvel (4 hónap) és az egy évvel korábbinál (3,9 hó). A nagyobb vállalatok - a már megszokott módon - lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak, mint a kisebbek: a 250 fő feletti cégeket jellemző átlagérték 11, az 51 és 250 fő közöttieké csaknem 6, míg az 50 fő alattiakat jellemző mutató 3,3 hónap.

A foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások júliusban - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - nem változtak az előző hónaphoz képest. A nyers adatok sem utalnak érdemi változásra. A júliusi felmérés eredménye szerint a létszám bővítésére a válaszadó cégek 15 százaléka, annak csökkentésére 16 százalékuk készül. Júniusban ugyanez a két arány rendre 15 és 14 százalék volt. A magasépítő cégek várakozásai picit romlottak, míg a mélyépítőké enyhén javultak.

Az egy évvel ezelőtti a foglalkoztatási tervek hasonlóak voltak a mostanihoz: 2015 júliusában a létszám bővítésére és csökkentésére a válaszadó cégek 10 illetve 11 százaléka számított.

Áremelés nem várható

Júliusban az építőipari termelők körében csökkent a már korábban sem acélos áremelési szándék. Továbbra is a közeljövőben stagnáló árszintet várók vannak jelentős többségben (83 százalék). Az áremelést tervezők aránya (7 százalék) kissé alulmúlja az árcsökkenést valószínűsítők arányától (11 százalék). Ugyanez a két arány júniusban 11 és 9, tavaly júliusban 8-8 százalék volt.

A munkaerőhiány említési gyakorisága újabb csúcsot döntött, immár csaknem minden második építőipari vállalkozás szembesül e problémával.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében júliusban az előző hónaphoz képest némileg romlott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A derű- és borúlátóak aránya júliusban 14 és 24 százalék, júniusban 18 és 20 százalék volt.