Borzalmas körülmények között él a gyerekesek harmada

Tovább nőtt tavaly a lakhatási szegénység Magyarországon, több millió embert érint a lakhatási válság, tízezrek élnek hajléktalanként és a hajléktalanság peremén, százezrek pedig zsúfolt, egészségtelen lakásokban - derül ki a Habitat for Humanity Magyarország friss jelentéséből.
Napi.hu, 2015. október 29. csütörtök, 15:47
Fotó: Napi.hu

A romlás főleg az eladósodottság növekedésében és a megfizethető bérlakások elérhetőségének szűkülésében érhető tetten. A rezsihátralékosok száma 400 ezer körüli, ami folyamatosan veszélyezteti a lakhatást, és romló pénzügyi pályára állítja a családokat. Nem mennyiségi, hanem megfizethetőségi válság van, nagyon kevés az olcsó bérlakás - derül ki a jelentésből.

Az önkormányzati lakásállomány évről évre fogy, tavaly több mint 1700 lakást adtak el a helyhatóságok és mindössze 180-at építettek. Az önkormányzati bérlakásállomány összesen 126,5 ezer lakást jelent, ebből csak 115 ezer a bérlemény, a legszegényebbek által is megfizethető szociális bérlakás pedig mindössze 67 ezer, amely a teljes lakásállomány másfél százaléka. Az önkormányzati lakások állapota ráadásul nagyon leromlott, az állomány összesen két százalékát újították fel tavaly a szükséges kétharmad helyett.

Speciális kör a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. által megvett ingatlanok köre, tavaly csaknem 14 ezer lakást vásárolt meg a NET. E lakások azonban csak a devizahitelesek szűk rétegének szólnak, nagy részük hátrányos helyzetű térségben van, nem tudnak a munkaerő-mobilitás motorjává válni - mondta Szekér András, a Habitat igazgatója.

Egészségkárosító lakásokban él a gyerekes családok harmada

Az Eurostat szerint a magyarok csaknem fele túlzsúfolt lakásban, 27 százalékuk penészes vizes falak között él. A gyerekes családok harmada egészségtelen, penészes lakásban tölti a mindennapjait. Minden tizedik háztartásban folyamatos küzdelem a megfelelő fűtés biztosítása, a háztartások 21 százaléka szenved energiaszegénységben.

A költségvetési támogatások csaknem kétharmada nem a rászorulókat segíti, a központi költségvetés lakhatásra szánt kiadásai - ez tavaly mintegy 140 milliárd forint volt - továbbra is jórészt a középosztály és a magasabb jövedelműek lakásszerzését támogatja.

A Habitat javaslatokat is megfogalmaz: mindenekelőtt hosszú távú, koherens lakhatási politikát szorgalmaznak, miután a jelenlegi intézkedések egymásnak ellentmondóak, kioltják egymás hatását. Kiterjedt bérlakásszektort tartanak szükségesnek, ehhez valamilyen formában be kellene vonni a 370 ezer üres lakást. A tavaly megszüntetett, illetve az önkormányzatokra testált lakásfenntartási támogatás központi hatáskörbe utalását sürgetik, ennek hiányában tovább nő a lakhatási szegénység által érintett családok száma. Szociálisan célzott állami lakhatási kiadásokat, központi adósságkezelést, a szegregáció csökkentését tartják szükségesnek.

Jön a szociális lakásügynökség projekt

Jó hír, hogy a lakáshatási válság megoldására a Városkutatás Kft.-vel közösen kidolgozott szociális lakásügynökség koncepció bekerült a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklus tervezésébe - jelentette be Szekér. Jövőre konkrét pályázati kiírás várható, amelynek segítségével több területre kiterjedően, viszonylag nagyobb méretben, kísérleti jelleggel kipróbálható lesz a program.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2015.11.10 12:45

Színtiszta liberális hazugság!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Heliantusz, 2015.11.10 11:48

@matolcsy:

,,Kérjük az eurostat adatait, felmérését!
A magyarok baromi nagy, egészségtelenül nagy házakban laknak.
Elválnak és az egészégtelenül nagy házban öregszenek meg.
Akkora batár nagy házakban laknak, hogy elment rá a gatyájuk és egy atomerőmű kell a fűtéshez, világításhoz.
Penészes a fal?...300 ft azaz, hogy az eurostatvis értse egy azaz egyetlen euró egy zsák mész amivel fél nap - pakolással egy egész nap - kk lehet meszelni egy akkora nagy batár helyiséget ahol laknak.
Akkora ordenáre házakban laknak a magyarok mint az eurostat ezen cikkének hazugságai.
Pont most nézem a vonatról a házakat.
Egyetlen egy egyszintest nem láttam...
Vajon az eurostatnál mekkora az egy főre jutó egészséges nm?
100?..."

Ezt ,mirco/ptiszai" is megírhatta volna, annyira ,,reális".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.10 10:42

@matyi2010:

Mutyi - nem kéne módosítanod sürgősen álláspontodon azt követően, hogy a pártod ( jaj, bocs, te is fügegtlen vagy! ) arra az álláspontra helyezkedett, hogy az az értékes ember, aki sok bambinóval járul hozzá az ország újrabenépesítéséhez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.11.10 10:12

Sajnos ez igen szomorú,bár az hogy harmada....kicsit túlzottnak tartom.De a felmérést nem én csináltam...így lehet.Gyerek szegénység.Ez a legrosszabb,a jövő megy a levesbe.Az ő,a ti,és mi jövőnk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.11.10 09:17

Jártam éppen eleget olyan szegények között akiken nem lehet segíteni, én legalábbis semmilyen ötletről nem tudok ami hatna.
Legfeljebb ha ráfognám a puskát, ha hülye rávernék 25-öt, pénzt nem adnék a kezébe akkor talán akkor eltartaná a családját.
És az erkölcseik olyan mint az életmódjuk.
Lehet szörnyülködni meg miegymást, én elkönyveltem, hogy a magyar népességből van legalább két millió akin nem lehet segíteni.
Nekik jó volt a szocializmus, dolgozniuk kellett, el nem tudtak adósodni, a tartozásokat könnyen le lehetett tiltani a fizetésükből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html