Budapest jó helyszíneken, megfelelő koncepcióval és professzionális üzemeltetővel több résszegmensben kínál még piaci lehetőségeket a fejlesztőknek. Németh Richard, a Horwath Consulting igazgatója példaként említi a Hilton projekteket, melyek más-más koncepcióra épülnek, élve a helyszínek adta speciális piaci lehetőségekkel (pl. hosszú tartózkodásra alkalmas apartman, spa-konferencia resort).

A már tervezett hotelek közül az ötcsillagos kategóriát bővíti például a 2013-ra a Szabadság térre tervezett TV Building és a várhatóan szintén 2013-ra elkészülő Eiffel Palace. Szaporodnak a négycsillagosok is, 2011-re elkészül a Danubio Park és a 2013-ra a Hotel Clark.

Változatlanul helyet kapnak a fejlesztések között a különleges presztízsű beruházások, mint például az Andrássy úti Opera Hotel vagy az Újpest határában megvalósuló Aquaworld Vízibirodalom részét képező Ramada Plaza Hotel, és továbbra is megjelennek a fejlesztésekben a kis szobaszámú, egyedi kiépítésű, ún. boutique-hotelek is, mint a Podmaniczky utcai Hotel Rosslyn.

Fapados, vagy luxus, de maximum 120 szobás

A szakember úgy látja: a három- és négycsillagos szektorban továbbra is az egyszerűsített vendéglátást és kevés egyéb szolgáltatást kínáló szállodák lesznek divatosak. Ugyanakkor várhatóan meg fognak jelenni olyan nemzetközi budget (alapszintű szolgáltatást nyújtó) szállodák - akár a belvároshoz közel is -, amelyek a hazai inkonzisztens kínálat adta lehetőségeket kihasználva igyekeznek majd a két-három csillagos piaci keresletet megszólítani.
 
A főváros közelségében is több resort (magas szintű, komplex szolgáltatást nyújtó) szálloda megjelenése várható - Bicskén a Budapest Gate, Visegrádon a már említett Hilton, valamint jelenleg folynak az előkészületei egy abszolút unikális szállodaprojektnek Esztergomban, a Prímás-szigeten.

Emellett már látható, hogy az egy szállodára jutó szobaszám folyamatosan és gyorsan csökken: a tervezett fejlesztéseket vizsgálva kiderül, hogy szinte minden kategóriában a 100-120 alatti szobaszámú projektek dominálnak a fővárosban, míg 150-200 szobás nagyságrenddel találkozunk a Budapest környéki fejlesztések esetében.