Brutális adatok: tavaly eltűnt az építőipar csaknem ötöde

Decemberben 14,9 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene. Mindkét építményfőcsoport termelése zsugorodott: az épületek építése 5,8, az egyéb építményeké 25,5 százalékkal. Az év egészében 18,8 százalékos a visszaesés. Az építőipar termelői árai átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak a 2015. évieknél - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Szepesi Anita, 2017. február 13. hétfő, 09:00
Fotó: Istockphoto

Tavaly decemberében az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene csökkent: az épületeké 5,8, az egyéb építményeké 25,5 százalékkal. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. év végi befejeződése okozta. Decemberben a legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól - írja a KSH.

Decemberben, az előző év azonos hónapjához képest az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 1,1 százalékkal emelkedett, ezzel szemben az egyéb építményeké 35,6, a speciális szaképítésé 10,2 százalékkal visszaesett.

A decemberben megkötött új szerződések volumene 114,1 százalékkal nőtt az előző évihez képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 34,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 172,7 százalékkal emelkedett. A növekedés oka néhány, gyorsforgalmi utak építésére kötött, nagy értékű szerződés volt.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene december végén 89 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,5, az egyéb építményeké - a decemberi új szerződések miatt - 174,3 százalékkal magasabb volt.

Az építőipari termelés volumene az év során 18,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent a 2015. évihez képest, az épületeké 3,7, az egyéb építményeké 33 százalékkal. A legnagyobb visszaesés az út- és vasútépítő vállalkozások termelésében volt.

A negyedik negyedévben az építőipar termelői árai 3 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az épületek építése ágazatban 5,3, az egyéb építmények építése ágazatban 1,7, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához mérten. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,2 és 4,3 százalék között szóródott.

Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,7 százalékkal magasabbak voltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mandokilaci, 2017.02.13 10:59

Ugyan már !Semmi szükség egy emberes vállalkozásra de 90 000 cégre sem az építőiparban. Max 600 komoly szakmailag felkészültnek lenne munka.Mondjuk ezek becsületes cégek és nem " felvállalja " majd 20% -t levesz és tovább passzolja a munkát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html