A megszűnések rekordméretű növekedése a kényszertörlési jogszabály hatályba lépésével magyarázható - mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. A kényszertörlés a korábbi kényszer-végelszámolást váltotta föl a cégeljárásban.

A március óta alkalmazható új eszköz egyik fontos újdonsága, hogy a cégbíróságoknak nem kell felszámolást elrendelniük azokban az esetekben, amikor a végelszámolás alá kerülő cég vagyona nemhogy a hiteleket, de még a felszámolás költségeit sem fedezi. Az ilyen módon egyszerűsített eljárással a cégbíróságok úgy szüntethetik meg a magukra hagyott, eladósodott, adótartozást fölhalmozó cégeket, hogy közben nem kell lefolytatni a nehézkes felszámolási eljárást.

Éppen ezzel magyarázható, hogy miközben a megszűnések száma az egekbe szökött, a felszámolások és a végelszámolások száma is nagymértékben csökkent az építőiparban az utóbbi hónapokban.

Az Opten adatai szerint novemberben 258 új építőipari céget alapítottak Magyarországon, ami ugyancsak illeszkedik az elmúlt néhány hónap trendjébe. Az év eleji alapítási hullámot követően jelentősen visszaesett az újonnan létrehozott társaságok száma, és átbillent - 1 fölé emelkedett - a megszűnés/cégalapítás mutató is. 2011 végéig rendre több vagy nagyjából annyi céget alapítottak az ágazatban, mint amennyi megszűnt. Most hónapok óta a megszűnések felét sem éri el az új bejegyzések száma.