Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén áprilisban 372 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. Egy hónappal korábban tízzel több, egy évvel korábban azonban még 90-nel kevesebb felszámolási eljárás megindítását tették közzé a cégbíróságok, így az előző hónaphoz képest hibahatáron belüli csökkenés, az előző évhez képest viszont 30 százalékos növekedés következett be.

Végelszámolásokból az előző hónapban 514-et tettek közzé, ez 19 százalékkal kevesebb az előző havi 633 végelszámolásnál, de 16 százalékkal több, mint a tavaly áprilisi 443-as adat volt. Arra számítunk, hogy a felszámolások mértéke továbbra is lényegesen meghaladja a tavalyi szintet, a végelszámolásoknál pedig hullámzó, de tartósan magas havi adatokat láthatunk majd, mert a NAV és a cégbíróságok mind következetesebben alkalmazzák azokat a szabályokat, amelyek a mérlegleadás elmaradását és az egyéb adminisztratív mulasztásokat kényszer-végelszámolással büntetik - mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Áprilisban látszólag a kilátástalan jövőképnek megfelelően alakult a cégalapítások száma: mindössze 224 cég bejegyzését tették közzé a cégbíróságok, amit az ügyvezető  a bejegyzési szabályok szigorítása és a cégalapítás drágulása miatti cégalapítási hullám, lecsengésével magyaráz. Az előző négy hónapban havonta átlagosan több mint 650 új céget alapítottak az ágazatban, ami a KSH adatai alapján sem támasztható alá valós piaci igénnyel - teszi hozzá.