BUX
38240

Brutálisan romlik a gazdaság megítélése az építőiparban

Augusztusban az építőipari bizalmi index értéke stagnált, drasztikus romlott viszont az egész gazdaság megítélése az egy hónappal korábbihoz képest. A foglalkoztatási szándékok valamelyest javultak - derül ki a GKI legfrissebb felméréséből.

NAPI, 2011. augusztus 17. szerda, 09:41

Augusztusban az építőipari bizalmi index értéke hibahatáron belül csökkent az előző hónaphoz képest csökkent, ami lényegét tekintve stagnálást jelent.

Az építőipari bizalmi indexek*, 2008-2011 (szezonálisan kiigazított adatok)

forrás:GKI

*/ Az építőipari bizalmi index a rendelésállomány megítélése valamint a foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások alapján számított mutató, értéke +100 és -100 között változhat. E mutató az ágazat cégeinek kilátásait egyetlen számba sűrítve mutatja be.

Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése augusztusban - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - erősen romlott a megelőző hónaphoz képest. A nyers adatok is némi romlást jeleznek: augusztusban a válaszadó cégek 10 százaléka  számolt be növekvő, 43 százaléka csökkenő termelésről. Ugyanez a két arány júliusban rendre 13 és 40 százalék, 2010 augusztusában 17 -36 százalék volt.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a rendelésállomány értékelése - a június és július után - augusztusban is romlott az előző hónaphoz képest. A nyers adatok változatlan helyzetet tükröznek: augusztusban a válaszadó cégek 4 százaléka magas, míg 61 százalékuk alacsony rendelésállományról tudósított. Ugyanez a két arány júliusban 5 és 62 százalék volt, egy éve  a magas és az alacsony rendelésállományról beszámoló cégek aránya 10 és 58 százalék volt.

A foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások esetében - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - augusztusban megállt a romló tendencia, sőt, icipici javulás is bekövetkezett. A nyers adatok lényegében változatlan várakozásokat tükröznek. Az augusztusi felmérés során a cégek 6 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 27 százalék inkább elbocsátásokat tervezett. A júliusi arány 9 és 29 százalék, az egy évvel ezelőtti 7-24 százalék volt.

Augusztusban nem változtak a termelői inflációra vonatkozó várakozások az előző hónaphoz képest. A következő három hónapban a csökkenő értékesítési árakra számítók aránya  22 százalék, az áremelésre törekvők aránya 4 százalék.

Az időjárás ebben az évben nem volt kegyes az építőipari cégekhez. A gazdálkodási környezet bizonytalansága a válaszadók szerint némileg fokozódik.

A magyar gazdaság helyzetének várható változása a következő három hónapban a jelenlegihez képest*, 2008-2011

forrás:GKI

Drasztikusan romlott a magyar gazdaság rövid távú (azaz a következő három hónapra vonatkozó) kilátásainak megítélése az építőiparban. A nyers adatok is jelentős romlást jeleznek az előző hónaphoz képest: augusztusban a válaszadó vállalkozások 56 százaléka számít romlásra, míg javulást 3 százalékuk vár. Júliusban ugyanez a két arány rendre 32 és 10 százalék volt. Egy évvel ezelőtt a mostaninál jóval kedvezőbbek voltak a kilátások: 2010 augusztusában a megkérdezettek 18 százaléka számított javulásra s 28 százalékuk romlásra.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. jelen felmérése alkalmával 260 építőipari vállalkozás küldött vissza kitöltött kérdőívet a kért határidőre. A válaszadó gazdálkodó szervezetek megoszlása ezúttal is jól reprezentálja az ágazat sajátosságait. A feldolgozott minta szerkezete a korábbiaknak megfelel. A válaszadó vállalkozások 84 százaléka 50 fő alatt, 15 százalékuk 50 és 250 fő, 1 százalékuk 250 fő felett foglalkoztat.