A Miniszterelnökség felügyelete alatt 2018. december 31-én megalakult a Várkapitányság Nonprofit Zrt., az új cég a budai várbeli kormányzati beruházásokat is felügyelő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összeolvadásából jött létre - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

A Várkapitányság igazgatóságának tagja 2023 végéig Fodor Gergely, akit 2018 nyarán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nevezett ki a budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások koordinálására. A háromtagú igazgatóság tagja még Koltay András (Koltay Gábor filmrendező fia) és Sepsey Balázs (Sepsey Tamás volt MDF-es képviselő, az ÁSZ egykori főigazgató helyettesének fia).

A Várgondnokság 1998 óta foglalkozott a Budavári Palotával és környezetében található állami tulajdonú műemlék ingatlanok, így a Várkert bazár és más felépítmények vagyonkezelésével, fejlesztésével, az üzemeltetés egyes területeinek feladataival. A Várgondnokság és a Budavári Kft. egyaránt az Ybl Miklós tér 6. alatt üzemelt - a Várkapitányságnak is ez a központja -, mindkettőt Gyutai Csaba fideszes politikus, volt zalaegerszegi polgármester vezette - jelenleg nem tudni, hogy az összeolvadással miként alakult az ő sorsa.

Forrás: Céginfo.hu

Bár Orbán Viktor miniszterelnök irodája már felköltözött a budai várba, így is hatalmas büdzsével gazdálkodhat majd az új Várkapitányság. A budai vár és a várnegyed megújítását célzó tervre a 2019-ben is 10,63 milliárd forintot szánt a költségvetés. A Budavári Kft. tevékenysége még az Állami Számvevőszék szerint is átláthatatlan volt, a hivatal az állami tulajdonban lévő társaság 2013-2016-os tevékenységét vizsgálta és jelentésében megállapította: a közvagyonnal való felelős gazdálkodás nem volt biztosított, a cég a közzétételi kötelezettségének nem tett eleget, ezért tevékenysége nem volt átlátható.