A kormány álláspontja változatlan, ahol nem fűződik érdek a lakások állami vagy önkormányzati tulajdonban tartásához, ott indokolt lehetővé tenni a bérlők számára a vásárlást a műemlékvédelmi szempontok megtartásának kötelezettségével. Az ezt lehető tévő törvényjavaslaton Böröcz László országgyűlési képviselő dolgozik, amely a Várban található ingatlanokra is kiterjed majd - válaszolta a Népszavának a Miniszterelnökség.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter még februárban azt mondta: helyes és sikeres programnak tekinti a rendszerváltás utáni lakásprivatizációt és nem lát okot a Várban található ingatlanok esetében a különbségtételre, a tiltás fenntartására.

Böröcz László március közepén konzultációt indított a budavári önkormányzati lakások ügyében. A kérdőívek kitöltésére szűk határidőt adott, az érintetteknek április 10-ig volt lehetőségük a véleménynyilvánításra.

V. Naszályi Márta, a kerület ellenzéki polgármestere azonban hiába kereste meg az országgyűlési képviselőt, nem kapott választ. A kerületvezető nem tartja elfogadhatónak, hogy az önkormányzatra súlyos kötelezettséget rovó, jelentős vagyonvesztéssel járó törvénymódosítást a kerület választott képviselőinek megkérdezése nélkül dolgozza ki a kormány. Ez ellentétes Gulyás ígéretével is, aki az ügyben tartott korábbi egyeztetésükön arról biztosította V. Naszályi, hogy ki fogják kérni a kerület véleményét a jogszabálytervezettel kapcsolatban. Erre azonban egyelőre nem került sor.

A kancelláriavezető korábbi tájékoztatása szerint a vári lakások eladásakor az 1993-ös lakástörvény szabályait szeretnék alkalmazni, a kedvezményeknél pedig figyelembe vennék azt is, ki mióta lakik a bérleményben.

A budavári lakások privatizációját tiltó határozat feloldásával ezer műemléki ingatlan kerülhetne a piacra, ezek együttes értéke elérheti az 50-100 milliárd forintot. (A Várban található csaknem 1422 bérleményből 1098 lakást érinthet, de a kerületben akár 1400-at is.)