A választások után komoly elvárás fogalmazódott meg az új kerületi vezetés felé, hogy tárják fel a Nagy Gábor Tamás polgármestersége alatti önkormányzati korrupciós ügyeket. V. Naszályi Márta új polgármester ezekkel kapcsolatban csak annyit közölt a 444.hu-val, hogy sok ilyen eset van, de egyelőre nem tárják nyilvánosság elé. Egy egész jogi stáb vizsgálja a korábban kötött szerződéseket - mondta a kerületi vezető portálnak.

Bayer Zsoltot, aki 32 ezer forintot fizet havonta egy várbeli lakásért, nem teszik ki, viszont felülvizsgálják a szerződését. Ez más bérleti szerződésekre is igaz, úgy látják, hogy 25-30 százalékukkal van valami probléma.

A parkolási rendet is átalakítják. Korábban a méltányossági engedélyekről általában személyesen a korábbi polgármester döntött. A budai Vár megtelt és bár az új polgármester megérti azokat, akik megszokták, hogy ingyen hajthatnak be a lakásaikhoz, ez nem biztos, hogy hosszú távon fenntartható. A vendéglátóegységek egy másik kategória, az az úgynevezett kikódolós rendszer. Az is a volt polgármester személyes egyeztetésén alapult, hogy ki kaphat ilyen ingyenes kikódolót és ki nem. De ezeket a szerződéseket a rendelettel ellentétesen kötötték meg - mondta V. Naszályi Márta.

A kormány határozott terve, hogy a Dísz téren visszaépítik a volt Külügyminisztérium épületét, ami jóval magasabb lesz a környező építményeknél. Ezt a lakók nem szeretnék, ezért egyeztetnek majd a kormánnyal.

A kerület tavaly ősszel, egy éves működés után visszavonták a használatbavételi engedélyt a Matolcsy-féle doktori iskolától, mert túl hangos volt. A polgármester szerint ők nem szeretnék kitenni az iskolát a Várból, de azt sem tűrik, hogy zavarják a lakókat. Az iskola nem volt hajlandó fogadni a lakók képviselőit, visszautasították a beadványaikat. A dolog másik része parkolási kérdés. Az intézmény kötött egy jogszerűtlen szerződést az előző önkormányzati vezetéssel, ami alapján lefoglalt magának négy parkolóhelyet az utcán. Kitettek egy táblát, mely szerint várakozni tilos, kivéve az alapítvány autói számára. Ez ellentétes a fővárosi parkolási rendelettel. Ilyen szerződést nem köthetett volna a Budavári Önkormányzat. A táblát azóta leszedték, amire feljelentéssel fenyegetés volt a válasz.

A turistabuszokkal kapcsolatban az a terv, hogy a meglévő parkolóhelyeket sokkal hatékonyabban használják ki, tehát valamilyen számítógépes rendszer, applikáció segítségével lehessen bejelentkezni ezekre a parkolóhelyekre egy limitált időre.

Ha az idős turistának fel van kínálva a lehetőség, hogy a Mátyás-templom oltáráig viszik busszal, akkor ezt ki fogja használni.

- tette hozzá a polgármester.

Hamarosan elindul a Fő utca felújítása. Jelenleg éppen a polgármester akasztja meg a folyamatot azzal, hogy közműalagutat szeretne, a tervezők viszont nem igazán elszántak. A terv, hogy a Fő utca legyen a kerület kulturális főutcája. Az adottságai megvannak hozzá, csak hát pillanatnyilag ez egy autópálya - mondta V. Naszályi Márta.

A Lánchíddal kapcsolatban azt mondta a kerületi vezető, hogy ha elindul végre a felújítása, akkor ki fog derülni: sokkal jobb nekünk az, ha nem járnak rajta autók.