Újabb változások borzolhatják a budapestiek idegeit

Nem lesz mélygarázs Budapesten a Parlamenttel szembeni Alkotmány utcában, helyette ott alakítják ki a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét - döntött a kormány, az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.
Németh Géza, 2018. augusztus 14. kedd, 08:53
Fotó: MTI Fotó

A határozat a Steindl Imre Program harmadik ütemével kapcsolatos további döntéseket tartalmazza. Az Alkotmány utca helyett az Agrárminisztérium alatt lesz mélygarázs, amely kiszolgálja az Igazságügyi Palotát (a mai Néprajzi Múzeumot) is. Az Alkotmány utcának a Kossuth Lajos tér és a Honvéd utca közötti szakaszán lesz a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye. Itt feltüntetik a történelmi Magyarország 1913. évi összeírás szerinti helységneveit.

A nemzeti emlékhely kialakítására idén 381 millió, míg 2020-ig további 5 milliárd 80 millió forintot hagyott jóvá a kormány.

A határozat kiemeli, hogy a Kossuth Lajos tér sarkán található Vértanúk tere ez év február 15-től a Kiemelt Nemzeti Emlékhely részévé vált. (Onnét eltávolítják Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát.) A tér a jövőben a gyalogosoké lesz, azon csak a BKK buszai hajthatnak át. Ezért át kell majd helyezni a Szabadság téren található mélygarázs kijáratát is.

Végül a kormány utasította az emberi erőforrások miniszterét, hogy intézkedjen a Néprajzi Múzeum kiköltöztetéséről és elhelyezéséről, hogy a helyén kialakítsák az Igazságügyi Palotát.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek viszont a Politikatörténeti Intézetnek az Igazságügyi Palotára vonatkozó használati jogának megszüntetéséről kell intézkednie. Nincs szó arról, hogy az intézet elhelyezéséről is gondoskodnia kellene.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Belze Bubi, 2018.08.14 20:26

@Belze Bubi: Nagy Imre szobrát Október 23-án, a Kossuth téri ünnepség alkalmával deportálják, a híddal egy?tt, a Snagov-i tó partjára?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Belze Bubi, 2018.08.14 20:17

Visszacsatolva a címre: ...., de ez senkinek nem hiányzik, s már a tűrőképesség határát közelítheti. Több átgondoltság, koordináció és tênyleges népi konzultáció ajánlatos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html