A 2020 őszén indult program a Margit körút és környékének revitalizálását célozza. A megvalósítás első lépésében meghirdették a megürült helyiségeket, különböző bérleti konstrukciókat dolgoztak ki és olyan bérlőket kerestek, akik nemcsak a helyiségbe visznek életet, hanem környék kulturális, közösségi életet is fellendítik. A Covid persze sok nehézséget okozott, de így is több száz pályázat érkezett az önkormányzathoz. Eddig 19 üzlet talált gazdára, galériák, közösség kezdeményezések, élelmiszer és divatüzletek, éttermek költöztek, illetve költöznek folyamatosan a Margit körútra.

A program most új szakaszba lép, a Margit körút zöldítése következik fákkal, a jelenleginél érdemben nagyobb zöldfelülettel. Cél a zaj, a környezetszennyezés tompítása, a gyalogosforgalom visszacsábítása - mondta a tervekről egy mai háttérbeszélgetésen Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester. A zöldítési terveket a Főkert készítette, a kivitelezés a II. kerületi önkormányzat beruházása. Kulcselem a Margit körúti faültetés, amiért Őrsi szavai szerint majd küzdeni kell a jelenlegi szabályozás miatt. Mert míg a közművektől való védőtávolságukat törvény szabályozza, a fák ültetéséről alacsonyabb rangú kormányrendelet rendelkezik, ezért elméletben nem lehetne érdemi változást elérni a zöldítésben. A polgármester határozottan kijelentette, mindenképpen ültetni fognak, megtalálják erre a megoldást. A közművek védőtávolságát meghatározó elavult jogszabályon változtatni kell - hangsúlyozta. Kérdésre válaszolva elmondta, a Margit körút zöldítése mintegy 100 milliós beruházás, a pontos költség attól is függ, hány fa számára sikerül helyet találni.

A fák és növények telepítése mellett egységes térburkolatot terveznek, a változtatni szeretnének a portálok arculatán a Margit körút eredeti hangulatának visszaállítása érdekében, ezért párbeszédet kezdeményeznek a helyiségek bérlőivel.

A homlokzatok felújítása, illetve megtisztításuk is része a programnak, a költségeket önkormányzati pályázati források és a társasházak közösen állnák - sorolta a terveket a polgármester.

Ongjerth Dániel, a Margit-negyed szakmai vezetője a program elmúlt másfél évéről szólva kiemelte, az utcaszintek megújításával, az önkormányzati ingatlanok bérbeadásával meg akarták mutatni, milyen funkciókkal lehet újraéleszteni a Margit körutat. Létrehozták a Margit-negyed brandet, ősszel pedig, a Budapesti Őszi Fesztiválon már több kulturális és közösségi programnak is helyszínt biztosítottak, s így lesz ez a Budapest Tavaszi Fesztivál idején is.

A Margit körút 54. szám alatti üzlethelyiséget minimális költségvetéssel időszakos közösségi térré alakították Margit negyed - Nappali, a környék társalgója néven. A szerdán nyitó Nappali egyszerre co-working iroda, a helyiségbérlés iránt érdeklődők számára információs pont, gyereksarok és találkozóhely, amelynek a használatára várják a pályázók ötleteit. A szerdai nyitóprogramon a perma-kultúra iránt érdeklődőket várják, lesz emellett anyawellness, társasjáték est, növénycsere, és társházi mentorprogram is a nyitva tartás hat hete alatt.