Schneller István egykori budapesti főépítész a Vár újraépítése elleni tiltakozásképpen nemrég két társával együtt lemondott a budai Vár átalakítását célzó Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületének tagságáról. Lemondó levelükben egyenesen bűnnek tartják a kulturális és tudományos intézmények kiköltöztetését azért, hogy a helyükre kormányzati funkciókat telepítsenek. Schneller a Nol.hu-n olvasható interjújában elmondja, az elmúlt hónapokban ébredtek rá, hogy nem többek biodíszletnél, nem valódi tanácsokat vártak tőlük, hiszen a hauszmanni palota erőltetett és teljesen felesleges rekonstrukciójáról, a lovarda, a főőrség és a Stöckl-lépcső visszaépítéséről még azelőtt határoztak, hogy a Várba telepítendő funkciókról döntöttek volna.

A kormány által létrehozott Hauszmann bizottság tagjaiként is csak a sajtótóból értesültek a Belügy- és a Nemzetgazdasági Minisztérium felköltöztetéséről. A döntési mechanizmus, a koncepciónélküliség és az egyre jobban erőltetett historizáló stílus együtt volt vállalhatatlan számukra. Szerinte a Várban olyan épületeket akarnak százhúsz éves rajzok, illetve fényképek alapján visszaépíteni, amelyek eredetileg sem képviseltek kimagasló építészeti-művészeti értéket, e középszerűség restaurációja pedig százmilliárdokat emésztene fel.

Schneller úgy fogalmaz, a kormány helyében elgondolkodna rajta: érdemes-e olyan terveket erőltetni százmilliárdokért, amelyek ekkora ellenérzést váltanak ki a választókból.

Véleménye szerint a jelenlegi városvezetésnek nem erőssége a városfejlesztés. Budapest hosszú távú városfejlesztési tervét sem a városvezetés, sem a kormány nem veszi komolyan, a Liget projekt érdekében is pillanatok alatt felülírták az épphogy bemutatott stratégiát. Az önkormányzat nem vitatja és nem is véleményezi a kormány terveit, mintha a beruházások nem is Budapesten valósulnának meg, s csuklás nélkül veszik tudomásul az olyan terveket, mint az állatkert biodóm, a múzeumok Városligetbe zsúfolása, a Déli bezárása, vagy a Nyugati pályaudvar mögötti átalakítás - mondja Schneller István.

Az olimpiához viszont koncepcióra és egymásra épülő fejlesztési tervekre lesz szükség, abból pedig aligha lehet kihagyni Budapest önkormányzatát - hangsúlyozza az egykori főépítész. További részletek a Nol.hu-n.