Budapest újra felkerült a befektetők térképére

A régió fővárosai közül Budapest újra vonzó befektetési célpont. Az üzleti lokáció kiválasztásakor az elsődleges szempont a humántőke, ebben a kelet-közép-európai (KKE) régió nem áll jól a diplomások relatíve alacsony száma miatt, kivéve Lengyelországot - derült ki többek között a portfolio.hu régiós ingatlanpiaci konferenciáján.
Napi.hu, 2014. szeptember 26. péntek, 12:36
Fotó: Napi.hu

Polster Tamás MRICS, a DTZ vállalati tanácsadás üzletágának igazgatója szerint a régió újra felkerült a térképre. Mint előadásában kifejtette, a 2000-es évek eleje óta az erőforrások optimalizálása vezérli a cégeket üzleti lokációjuk kiválasztása során. Kiemelte, hogy most először Bulgáriában és Romániában alacsonyabbak a bérek, mint Kínában. Ez az időszak Polster szerint jelenleg is tart, de reméli, hogy hamarosan az innováció fogja vezérelni a lokalizációs döntéseket.

Az alacsony nominális költségek ellenére a kis- és középvállalkozások többsége nem engedhet meg magának régiós irodabérletet. Az ilyen vállalkozások azonban Polster szerint kulcsfontosságúak az ingatlanpiac jövőbeli fejlődése szempontjából, sőt, fontosabbak, mint a külföldről beáramló tőke.

Az orosz-ukrán konfliktusról a konferencia résztvevői közül többen gondolták úgy, hogy a helyzet romlani fog és komoly következményei lesznek az uniós gazdasági kilátásokra, míg némileg kevesebben vették biztosra a megegyezést Oroszországgal. Nem elhanyagolható azoknak a száma sem, akik szerint a keleti konfliktus nem lesz hatással a régiós ingatlanpiacra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.10.01 09:49

Bécsi nagybank: A forint marad a leggyengébb láncszem.

Nagyon erdekesnek latszik ez a kijelentes, ugyanis az EURO orszagok bankjai vannak nehezsegben, likviditasi problemak vannak, mint mindig, az EZB altal eddig rendelkezesre bocsajtott olcso penz a Bankoktol nem került a real gazdasaghoz, tovabbra is stagnalas , söt a gazdasagi visszaeses jelei mutatkoznak.

A Bankok a Tözsden invesztaltak, ez tartj magasan a tulertekelt papirokat.

A holnapi EZB intezkedes az utolso dobas lesz.
Ismet örülni fognak a bankok, de nem a real gazdasag.

Ennek ellentete a magyar MNB, aki direkt, a Bankok közvetitesevel,- de nem a Bankoknak adta - a magyar gazdasagba pumpalta az olcso penzt, ami oriasi gazdasagi eredmenyeket generalt.


Csak emlekeztetöül:

- Az EURO fokozatosan gyengül, veszit erejeböl, gyengül a bizalom, az EURO marad a leggyengebb lancszem

- Ugyanakkor a FORINT fokozatosan erösödik, vele es altala erösödik a magyar gazdasag.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.30 12:22

Szenved az euró, erősödik a forint 2014.09.30 12:04
Enyhe erősödés látszik a forint piacán, aminek az egyik oka az lehet, hogy az euróláb gyengül. Az EUR/USD kurzus ugyanis tovább menetel lefelé a májusban kialakult fő trendje mentén. Az euró jelenleg 1,266 körül jár a dollárral szemben,

míg a forint 310,3 körül az euróval szemben.


Süllyed az infláció - Ütik az eurót 2014.09.30 11:00Az euróznás fogyasztói árindex pusztán 0,3 százalékos éves dinamikát mutatott szeptemberben, ami 0,1 százalékpontos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. A piac noha számított a romló inflációs mutatóra, mégis eladói nyomás alakult ki az eurókeresztekben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.29 17:45

ARAMLIK A KAPITAL A REAL MAGYAR GAZDASAGBA, NEMCSAK BUDAPEST
Ez a járműgyártás jelenlegi mérlege: 726 járműipari vállalat és 120 ezer dolgozó
Új hitelprogramokat indít a mikrocégek és a kkv-k számára.

- A Borg Warner 400 új munkahelyet teremt Oroszlányban

Szerző: Gulyás Géza // 2014.09.29. 14:53 0 hozzászólásHétfőn tartották a BorgWarner új gyárának alapkőletételi ünnepségét Oroszlányban.
Czunyiné Bertalan Judit azt hangsúlyozta, hogy a térségben már nagyobb a munkaerő iránti igény, mint a kínálat a munkaerőpiacon. Dinamikus a fejlődés, több építkezés, bővítés is folyamatban van az ipari parkban.

- Ez a járműgyártás jelenlegi mérlege: 726 járműipari vállalat és 120 ezer dolgozó
Szerző: MTI // 2014.09.29. 17:03

Magyarországon a 2013-as év a járműgyártásban is fordulatot hozott, egy év alatt 32 százalékkal bővült az ágazat, kétezer új munkahelyet hozott létre - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Kecskeméten, a Deloitte Zrt. Innováció. Inkubáció. Finanszírozás. című autóipari konferenciáján.

- Új hitelprogramokat indít a mikrocégek és a kkv-k számára
Szerző: MTI // 2014.09.29. 17:16
Az Eximbank idén ősszel új hitelprogramokat indít a mikrocégek és a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára, amelyek révén a határ mellett exporttevékenységet folytató kis cégek is hozzájutnak majd az Eximbank forrásaihoz - mondta Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója hétfőn, Budapesten, a bank

- Orbán a kkv-kat erősítené
Szerző: MTI // 2014.09.27. 10:43
A következő évek feladata, hogy a nagy cégek mögött fölerősödjön a magyar kis- és közepes vállalkozói szektor (kkv), ehhez pedig meg kell többszörözni a jelenleg két-háromezer, a külföldi piacokon is eladható terméket előállító vállalkozások számát - mondta Orbán Viktor.

- Hetvenmilliárd forint jut Baranya megye területfejlesztésére
Szerző: MTI // 2014.09.26. 14:38
A 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban Baranya megyében a Területfejlesztési Operatív Programból (TOP) mintegy 70 milliárd forint jut fejlesztésre; ebből 25,6 milliárd forint gazdaságfejlesztésre, 14,3 településfejlesztésre, Pécs megyei jogú város fejlesztési kerete pedig 29,6 milliárd forint lesz - ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken Pécsen, a Dél-Dunántúli regionális területfejlesztési konferencián.

- 177 ezerrel többen dogoznak Magyarországon
Szerző: MTI // 2014.09.26. 11:11
Június-augusztusban 4 millió 158 ezer volt a foglalkoztatottak száma, 4,5 százalékkal, 177 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 3,4 százalékponttal 62,4 százalékra emelkedett - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

- Elkészült a kisvállalkozásokat segítő inkubátorház Gödöllőn
Szerző: MTI // 2014.09.26. 09:48

- Szaúd-Arábia együttműködne a magyar gépjárműiparral
Szerző: MTI // 2014.09.26. 09:33
A gépjárműipari informatikai fejlesztések és a mérnöki továbbképzés területén működne együtt a magyarokkal Szaúd-Arábia; a javaslatot a héten Budapesten tárgyaló, a közlekedési miniszter vezette szaúd-arábiai delegáció tette - közölte a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettese
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2014.09.29 17:15

@Tiszapart:,, Ha egyébként azt nézzük, hogy Simor András 2013-ra több, mint 200 milliárdos veszteséget tervezett be, és lett belőle 18 milliárd plusz, akkor egyértelmű, hogy ki a jobb közgazdász."

A fent leírtakhoz, nagy szükség volt a forint leértékelődésére, de az nem biztos, hogy ez mindenkit örömmel tölt el!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tiszapart, 2014.09.29 16:42

@tever kneif:
Egy apró pontosítás. Az igaz, hogy az MNB 200 milliárdos alapítványt hozott létre, de tényleges kiadásként csak ennek kamatai jelennek csak meg a mérlegben, hiszen az alapítvány az MNB tulajdonában martad. Vagyis, az egyik zsebből átkerült a pénz a másikba. A jegybank évi ötmilliárd felhasználható összeggel számot, ha a kamatok emelkedésnek indulnak, az összeg növekedhet. Lényegében ez az az összeg, amiről az MNB lemond. A cél az, hogy olyan közgazdászképzés is legyen az országban, ahol nemcsak a neoliberális vonalat tanítják, ami hittételek gyűjteménye, ahogy az a válság során kiderült.
Ha egyébként azt nézzük, hogy Simor András 2013-ra több, mint 200 milliárdos veszteséget tervezett be, és lett belőle 18 milliárd plusz, akkor egyértelmű, hogy ki a jobb közgazdász. Úgyhogy inkább ezeket kellene szaporítani. A magam részéről drukkolok az EU banknak, hogy Simor ottani működésével ne legyen 200 milliárd Euró veszteségük. Ha nem vigyáznak, könnyen lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html