Még egy napja maradt a II. kerületi Officium irodaházat létrehozó Akadémia Park Kft. hitelezőinek, hogy bejelentkezzenek a végelszámolási eljárásba. A cég június 11-én elhatározott megszüntetése azt jelenti, hogy az SCD-csoport a balatoni érdekeltségeinek tavasszal megindult tömeges felszámolása után Budapesten is megkezdődött a valaha nagy reményekkel induló ingatlanbirodalom lebontása - értesült a hvg.hu. (A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2,5 miliárd forintot és annak kamatait akarja peres úton behajtani az SCD-től, mert álláspontja szerint ennyivel a valós piaci ár alatt jutott a cégcsoport az értékes balatoni ingatlanokhoz a Siotour eladása kapcsán.)

Az Akadémia Park hitelezőinek listáját csak 15 nappal a keddi határidő után kell összeállítania a végelszámolással megbízott Cash&Limes Zrt.-nek, de azt lehet tudni, hogy az ingatlanfejlesztést hitelező két bank, az OTP és az MKB mellett lesz még egy jelentkező: a II. kerületi önkormányzat. A képviselő-testület augusztus 3-án rendkívüli ülésen hatalmazta fel a polgármestert, hogy bejelentse igényét az Akadémia Parkra, amelynek 5 százalékban az önkormányzat is tulajdonosa.

Nem teljesítette vállalásait a cég

Ezt az ötszázalékos tulajdonrészt az önkormányzat korábban még - a céggel kötött szerződés alapján - eladhatta volna 342,5 millió forintért az SCD-nek, de ha megszűnik a kft., akkor valószínűtlen, hogy egy forintot is látna belőle. Másrészt az Akadémia Park egy sor infrastrukturális beruházást - például útfelújítást, vagy egy háziorvosi rendelő kialakítását - vállalt magára, összesen 367 millió forint értékben, de ennek az önkormányzat csak a 20 százalékát, mintegy 73 millió forintot követelhet kötbérként.

A Pasaréti út és a Hűvösvölgyi út közötti területen végül csak az akadémia főépületének felújításával kialakított Officium és a jóval kisebb Trafó irodaház beruházás valósult meg. A budai telekre egy komplett, modern városközpontot álmodtak a tervezők, és még ez is csak az első lépése lett volna az SCD nagyszabású budapesti terjeszkedésének. A cégcsoport vételi jogot szerzett például az V. kerületi déli Klotild Palotára és a Párizsi udvarra is, igaz, ezek szerződését egy peres ügy miatt máig nem írták alá.

Elkeltek a balatoni érdekeltségek

Tavaly augusztusban a néhány hónappal korábban még a fél Balaton uraként emlegetett Jászai Gellért, az SCD-csoport alapítója egy interjúban bejelentette: megválik a balatoni ingatlanoktól és a sármelléki Fly Balaton reptér üzemeltetési jogától, a cégcsoport pedig a jövőben Budapestre koncentrál. Ez sem tartott azonban sokáig, hiszen idén márciusban közölte: kiszáll a budapesti ingatlanbefektetésből is, az ingatlanokat pedig eladja Nobilis Kristóf üzletember egyik érdekeltségének. A Napi Gazdaság információi szerint a tervezett üzlet azonban forrás hiányában nem valósult meg.

(Az Akadémia Park többségi tulajdonosa, a BP Property Gamma Kft. a nagyhercegségben bejegyzett SCD Group S.A. tulajdonában van. A BP-nek is anyagi gondjai vannak: a 2011-es beszámoló mellékletében az áll: "jelentős kétségek merülhetnek fel" azzal kapcsolatban, hogy képesek lesznek-e folytatni a vállalkozást.)

Dobra verhetik az Akadémia Park ingatlanait

Várhatóan a végelszámolás során értékesítik az ingatlanokat, hogy ki tudják fizetni a 2011-es beszámolója szerint a céget terhelő több mint hétmilliárd forintnyi kötelezettséget, amiből 4,5 milliárd a banki hitel. A beszámoló szerint a cég tulajdonában lévő ingatlanok értéke 11,8 milliárd forint, de ez a könyv szerinti értékük, a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben nem biztos, hogy ennyit kapnak is érte - írta a hvg.hu.