Az apróhirdetési portál adatai alapján a kereslet év eleji erőteljes növekedésével együtt szinte azonnal emelkedésnek indultak az árak is. Az elemzés szerint azonban az év eleji árrobbanás főként csak Budapestre igaz. Ennek egyik oka, hogy a főként a külföldi bérlőket váró rövid távú lakáskiadók a fővárosban találták meg számításukat. Az albérletárak hirtelen 20 százalékos növekedése szintén sokakat ösztönzött lakásvásárlásra, még akkor is, ha ezt csak hitelből tudták megtenni - közölték.

Budapesten az erősödő kereslet hajtja felfelé az árakat, a növekvő árszínvonal viszont lassan ugyan, de előbb-utóbb visszahat a keresletre. Az áremelkedés a kereslet csökkenéséhez vezet, így hamarosan kisebb árkorrekcióra lehet számítani - idézi a közlemény Palocsay-Zubor Gézát, a Jófogás.hu igazgatóját, aki hozzátette, hogy az idén is számítanak a kereslet szokásos decemberi visszaesésére.

Az ötven négyzetméteres lakások drágultak legjobban

Budapesten a legtöbben továbbra is a kisebb, maximum 50 négyzetméteres lakásokat nézik, a legnagyobb áremelkedés így ebben a kategóriában figyelhető meg. A portál adatai szerint a januári egyszeri megugrás után az új házak átlagára tovább emelkedett. A használt és az új lakásoké egy korrekciót követően ugyan, de szintén tovább nőtt. A használt házak átlagára a februári visszaesés után augusztusig alig változott, és csak szeptemberben tudott kisebb mértékben növekedni.

Az új házak és lakások átlagárának felfutása mögött az is húzódhat, hogy ezekből csak nagyon kevés eladó. A használt lakásoknál tapasztalható négyzetméterár-felfutás szinte kizárólag a budapesti kereslet élénkülésből adódik.