Buknak a külföldi lakásvásárlók Budapesten?

Több nyugat-európai befektető már eladná Budapesten vásárolt lakását, mert elmaradt a várt tempós áremelkedés.
NAPI Online, 2007. október 31. szerda, 15:24
Fotó:

A fokozódó banki versenyben kedvezőbbé váló konstrukciók okán erősödő keresleti oldal mellett árfelhajtó tényező lehet a magyarországi lakáspiacon, hogy az itteni ingatlanok még mindig olcsónak számítanak a nyugat-európai szintekhez képest - véli Valkó Dávid, az Otthon Centrum elemzője.

Némileg másként látja viszont a helyzetet - legalábbis a budapesti belváros esetében - az ingatlanok.hu portálnak nyilatkozó Takács Tamás, a Tippingatlan divízióvezetője. Szerinte az árakat tartósan - ahogyan az korábban, a bőkezű állami támogatások idején megmutatkozott - csak a hazai kereslet hajthatja fel, ugyanis a külföldiek ugyanerre csak egy szűk területen, akkor is csupán átmeneti jelleggel képesek.

Takács szerint a korábbi áremelkedés láttán bevásároló külföldi befektetőknek mostanra rá kellett jönniük, hogy jelenleg már nincs olyan tényező, ami újabb látványos drágulást okozhatna középtávon. Mindemellett az elvárt havi díjak mellett a bérlői kereslet sem kielégítő, és mivel általában olyan banki kölcsönökből vásároltak, amiket a lakások kiadásából akartak törleszteni, kénytelenek feladni befektetéseiket. A divízióvezető szerint a budapesti belváros ingatlanpiacának legnagyobb kérdése, hogy ki veszi majd meg tőlük ezeket a lakásokat legalább olyan magas áron - átlagban 5-600 ezer forintért négyzetméterenként -, mint amennyiért ők vásárolták.

A Tippingatlan szakértője a jelenlegi túlkínálat közepette csak abban az esetben érdemes vásárolni, ha valaki hosszú távú - nagyjából tízéves - ingatlanbefektetésben gondolkodik.

HOZZÁSZÓLÁSOK