Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elbontják a Wichmann-kocsma épületét, a más szomszédos házak eltüntetésével kialakult területen pedig szállodát terveznek felhúzni - írja a Falanszter blog. A bulinegyedben 1987-től 2016-ig üzemelő legendás kocsma épületét a - többek között - kilencszeres világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus 1986-ban vásárolta meg. A VII. kerületben a Kazinczy utca 55. alatt álló ház aljában működött a híres kocsma, a felső szinten pedig szamizdat szerkesztőséget üzemeltettek.

A kalandos történetű házban alkották meg a magyar kártya sorozatot 1836-ban - amit az osztrákok betiltottak, majd a bécsi Piatnik gyártotta. Működött benne kupleráj és teozófiai társaság, ruhabolt, papírbolt, legutóbb pedig egy pizzéria.

A blog szerint a szomszédos telkeken - a Király utca 23., 25., 27. és 29. - álló házak elbontásával kialakított területen ötszintes hotelt húznának fel.

A kormányhivatal dönthet az egykori Wichmann-kocsma sorsáról - közölte Erzsébetváros Önkormányzata. Az önkormányzatnak nincs lehetősége megvédeni a házat, amely nem áll egyedi műemléki védelem alatt. Az épület magántulajdonban van, így további sorsát alapvetően a beruházói szándék határozza meg. A tulajdonos ezen a helyen egy új épületet kíván létesíteni, így bontási és építési engedélyezési tervet készíttetett, amelyre még az önkormányzat előző vezetése adata ki a településképi hozzájárulást - derül ki az önkormányzat tájékoztatásából. A bontási-engedélyezési dokumentáció ügyében az érdemi döntés 2020. március 1-én átkerült Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályához, így nekik áll módjukban az épület bontását megakadályozni. Hogy az ehhez szükséges engedélyt megadták-e már, arról az önkormányzat nem kap tájékoztatást.