A BDPST Zrt. minősített többségi tulajdonosa idén júniustól Tiborcz István, aki korábban az uniós támogatásokkal megvalósított közvilágítás-korszerűsítésekben részt vett Elios Innovatív Zrt. egyik tulajdonosa is volt.

A székhelyváltással kapcsolatban a Direkt36 megkereste a BDPST Zrt.-t és a CD Hungary csoportot is (amely egy külön erre létrehozott cégen, a Sinvest Kelenhegyi 27 Kft-n keresztül tulajdonolja a villát), de nem kaptak választ kérdéseikre. Így nem derült ki, hogy Tiborcz cége mennyiért bérli az ingatlant, és az sem, hogy pontosan mekkora az épület.

(A BDPST Zrt. székhelyáthelyezésének egyelőre nincs nyoma a Cégközlönyben, a cégadatokban még a társaság korábbi, VI. kerület, Andrássy út 43. szám alatti székhelye szerepel - a szerk.)

A villának van már egy használója, a Heti Válasz tavaly májusban írta meg, hogy a Kelenhegyi út 27-be költözött Tiborcz régi ismerősének és üzlettársának, Hamar Endrének az ügyvédi irodája. (Tiborcz Hamar részvényeinek megvásárlásával lett többségi tulajdonosa a BDPST-nek.)

A kép forrása: drhamar.hu

A Kelenhegyi úti ingatlant tulajdonló CD Hungary cégcsoport három befolyásos üzletember érdekeltsége: az építőiparban és a labdarúgásban is érdekelt Garancsi Istváné, a Mol olajvállalatot irányító Hernádi Zsolté és Csányi Sándor OTP-vezéré. Mindhárman gyakran feltűnnek focimeccseken is. (Az üzletemberek a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018-as listáján is fent vannak, a CD Hungary többsége Csányié, ő a lista első helyezettje, 320 milliárd forintra becsült vagyonnal, míg Garancsi a 22., 48 milliárdra, Hernádi pedig a 78., 14 milliárd forintra taksált vagyonnal - a szerk.)

A 2015-ben alapított BDPST néhány év alatt jelentős ingatlanportfóliót alakított ki. Ahogy arról több újság beszámolt korábban, a céghez tartozik a turai kastély, a Ranolder-villa Badacsonyban, a Mahart-ház nevű, Pesti Vigadó melletti palota, egy palotaszint az Andrássy úton, és egy 2000 négyzetméteres orbánhegyi telek. A cég üzletelt többek között az FBI által körözött szaúdi Ghaith Pharaonnal is (ő azóta meghalt). A társaság eszközállománya több mint 5 milliárd forint volt tavaly, és 4,1 milliárd forintnyi adózott nyereséget ért el - írta a Direkt36.

A nyitókép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László.