Célba vette a kormány a családi házakat - jön az új támogatás

Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentte be Novák Katalin családügyi miniszter.
Csernátony Csaba, 2020. október 28. szerda, 10:26
Fotó: Pixabay

Az új lehetőség lényege, hogy családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (csok) akár maximális - 10 milliós - összege.

Novák Katalin szerint gyakran előfordul., hogy egy családban a családi ház tetőterét beépítené egy fiatal pár, hogy ott neveljék gyermekeiket - idézi a minisztert az MTI.

Ők egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermek esetében 2,6 millió, három gyermek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió forintot vehetnek igénybe vissza nem fizetendő támogatásként.

A miniszter pár nappal ezelőtt ismertette egy szintén új, januártól igénybe vehető támogatás részleteit: a program keretében a legalább egy gyermeket nevelő család otthona felújítási költségeinek felét fizeti az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A lakásfelújítási támogatás igénylésének nem feltétele - igaz, nem is kizáró eleme -, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével.

HOZZÁSZÓLÁSOK