Sikerrel járt a civil kezdeményezés annak érdekében, hogy megakasszák Balatonföldváron a Nyugati strand partjára megakikötőt építsenek. Hatályon kívül helyezte ugyanis a bíróság a hatalmas vitorláskikötő építési engedélyét – tájékoztatta a 24.hu-t a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület, amely két éve támadta meg a Pécsi Közigazgatási Bíróságon a Veszprém megyei Kormányhivatal határozatát.

A civilek februárban kezdeményeztek aláírásgyűjtést a Balabo Kft. tervezett beruházása ellen. A petícióban leírták, hogy a még folyó per alatt a beruházó Balabo Kft. titokban, a földváriak tudta nélkül vízjogi építési engedélyért folyamodott, amit meg is kaptak.

Ugyancsak stikában módosítottak menet közben a terveke, s így már hosszabb kikötőszárakkal tervezték megépíteni a 175 hajós kikötőt.

A kormányhivatal engedélyezte volna, hogy a balatonföldvári Nyugati strand területén, a fürdőhelyet kettévágva egy 175 hajó befogadására alkalmas kikötő épüljön. A civilek viszont azt is kifogásolták, hogy a az engedély nem írta elő a kötelező környezetvédelmi hatástanulmányt, elmaradt a társadalmi egyeztetés, valamint azt, hogy a helyi építési szabályzat is tiltja a strandok funkciójának és területének megváltoztatását.

A bíróság az önkormányzat szabályzata alapján hozta meg döntést, vagyis úgy ítélte meg: ha a Nyugati strandra kikötő épül, akkor annak törvényben rögzített funkciója megváltozik – tájékoztatta az egyesület a 24.hu-t. Az építendő két mólószár által bekerített területen fürdeni tilos, tehát közel 100 méter partszakasz válik fürdőzésre alkalmatlanná.