Elkészült a Grand Corvin 2, ezzel teljessé vált az újépítésű házak sora a Corvin-sétányon. A Cordia által építtetett lakóház két ütemben épült: az első ütemben 194 lakást, a második ütemben 364 lakást adtak át. Ezek több mint 80 százaléka garzon és kislakás, ami egy-két főnek lehet ideális, a kétszobás lakások is jellemzően 41-42 négyzetméteresek. A lakások között 30 centiméter vastag silica fal biztosítja a hangszigetelést.

Csúcstámadás

A 10. emeletre felérve teljes körpanoráma fogadja a leendő lakókat: a budai hegyektől kezdve a Citadellán át a Száva utcai adótoronyig belátható a város. Az erkélyen első látásra ijesztően alacsonynak tűnik a korlát, ami a magasabb emberek számára „övön aluli” meglepetés volt, a kilátás viszont kétségkívül egyedi. A nappali még a padlótól plafonig tartó ablakokkal is biztonságosabbnak tűnt, és – bár eredetileg nem így tervezték, de – akár egy home office is kényelmesen kialakítható egy kisebb szobában.

Látvány és ár szempontjából is óriási a kontraszt a közeli Práter és Szigony utcai 16 emeletes toronyházakhoz viszonyítva. A közeli, Práter utcai toronyházban egy felújított, bútorozott, gépesített, 33 négyzetméteres lakást 190 ezer forintért lehet bérelni, az új építésű – szintén panorámás – lakásokat a sétányon pedig 280-320 ezer forintért lehet kiadni. (Az új lakások rezsiköltsége persze jóval alacsonyabb.)

Bár az épületet csak a járvány első hullámának idején, 2020 áprilisában kezdték el felhúzni, az értékesítés már 2019 tavaszán megkezdődött. Érdekesség, hogy 136 lakást már akkor sikerült értékesíteni, amikor a fejlesztők még nem szerezték meg az építési engedélyt. Azóta a második ütemben épült lakások 55 százalékát már birtokba adták, 80 százalékuk pedig túl van a műszaki átadás-átvételen. Összesen tíz lakás van még, ami eladó.

Ötszörös árnövekedés

Az ország 4,2 milliós lakásállományának megfelelő ütemű felújításához évente 40 ezer háznak kellene épülnie – mondta Görög Áron, a Cordia értékesítési igazgatója a Grand Corvin átadásánál. Ennek ellenére Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter arról beszélt az ÉVOSZ konferenciáján, hogy ha jövőre felépül tízezer lakás, mindenki összecsapja a kezét, az ötezer egy reálisabb célkitűzés.

A drasztikus áremelkedésnek is köszönhetően április-május környékén jelentősen lelassult a budapesti újlakás-piac, azóta pedig stagnálást tapasztalnak a Cordiánál. Jelenleg 5200 eladó új lakás van Budapesten, ezek közül azonban csak néhány száz kulcsrakész, a többi éppen épülőfélben van. A Corvin-sétányon lévő lakások négyzetméterára jelenleg másfélmillió forintnál tart, ami megfelel a budapesti újlakás-piac elmúlt egy éves, 31-32 százalékos átlagos drágulásának.

Érdekesség, hogy tizenhét éve, amikor elkezdték értékesíteni a Corvin-sétányon a lakásokat, még 312 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

A Cordia-projektek közül a Corvin-sétányon a legmagasabb a külföldi vevők aránya – körülbelül 20 százalék – de Görög meggyőződése, hogy nem ők pörgetik a hazai ingatlanpiacot, még a szokottnál jóval olcsóbb forint hatására sem kezdtek nagybevásárlásba az ingatlanpiacon.

A használt lakások piacán viszont óriási átrendeződés jöhet: azok az ingatlanok, amelyek fogyasztása a jelenlegi rezsihatár felett van, nagyon sok ember számára nem fenntarthatók. Görög szerint lehet olyan szegmense az ingatlanpiacnak, ahol az eladók lefelé fognak versenyezni az árakkal, hogy minél hamarabb meg tudjanak szabadulni a lakásoktól. Bár nem rendelkezik minden lakás energetikai tanúsítvánnyal, a KSH által vizsgált magyarországi lakások 55 százaléka FF, vagy annál rosszabb energetikai besorolású, ez 200 kWh/nm/év fogyasztást jelent.

Az elmúlt 10-12 évben épült lakásokra a CC besorolás jellemző jellemző – a Grand Corvin 2 lakásai is ilyenek – ez a 100-120 kWh/nm/év fogyasztású lakásokat jelöli. Jelenleg a lakáspiac 20 százaléka legalább CC besorolású, az ennél energiahatékonyabb ingatlanok aránya mindössze 6-7 százalék. Ez az érték azonban még úgy is növekedésnek indulhat a következő években, hogy az építőipar nem fog túlteljesíteni: a törvény szerint ugyanis már csak BB, vagy annál jobb energiahatékonyságú lakásokat lehet építeni.

Úgy néz ki, a Corvin-sétányon ráfordultak a célegyenesre a Cordiánál, a közeljövőben pedig már a Futó utcai projekt értékesítését összpontosítanak, illetve a 10 hektáros, Duna-parti építkezést, az angyalföldi Marina Cityt alakítgatják.