BUX
39006

Csak óvatosan a külföldi munkákkal!

A németországi vállalkozás aktuális buktatójára figyelmezteti az egyéni vállalkozókat az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ).

NAPI, 2010. november 28. vasárnap, 09:00

A Napi Gazdaság cikkeEl kell kerülni, hogy színlelt vállalkozási kapcsolatba kerüljenek az egyéni vállalkozók és megrendelőik a külföldi munkáknál - hangsúlyozza az ÉVOSZ. Magyarországon bújtatott foglalkoztatásként ismeri a közvélemény, amikor is járulék, adó és egyéb kötelezettségek jogtalan megspórolása érdekében vállalkozási szerződések mögé bújtatva kerül sor dolgozók foglalkoztatására. Németországban a spanyol és portugál uniós csatlakozást követően részben szándékosan, részben pedig tudatlanul egyéni vállalkozói igazolvánnyal próbáltak tömegesen, valójában alkalmazotti körülmények között munkát folytatni. Sok esetben a megrendelő sem volt tisztában a vállalkozás és az alkalmazás különbségével, csak a társadalombiztosítási járulékon és személyijövedelemadó-befizetéseken való spórolást tartották szem előtt. A színlelt egyéni vállalkozásokra 2011. május 1-jétől, az unió valamennyi nemzeti munkaerőpiacának teljes megnyitásától különösen nagy figyelem hárul, ez a magyar építési vállalkozók számára kiemelten fontos a lényeges nagyságrendet képviselő németországi munkáknál - véli Koji László ÉVOSZ-alelnök.

A német kormányzat 2005 márciusában külön akciócsoportot állított fel a színlelt egyéni vállalkozások kiszűrésére, s erre most is joggal lehet számítani.

Az egyéni vállalkozásokra vonatkozó kritériumoknak a külföldi munkavállalás során is meg kell felelni - hangsúlyozza az ÉVOSZ alelnöke. A tevékenység végzése többnyire bejelentésköteles, az adott országban az egyéni vállalkozóknak érvényes vállalkozási szerződéssel kell rendelkezni, elkülönített könyvelést kell vezetni a külföldi tevékenységről, és rendelkezni kell egészségbiztosítási kártyával, valamint a szükség szerinti további biztosításokkal a német előírásoknak megfelelően. Mindezeken túl a pénzforgalom lebonyolításához megfelelő banki kapcsolatokra van szükség - sorolja Koji László az elvárásokat. Rámutat, a színlelt egyéni vállalkozások jellemző ismérvei is jól meghatározhatóak, ugyanis ilyenkor a megrendelő utasít a munkahelyen való megjelenésre, a munkáért időbéresen meghatározott, rendszeres jövedelem jár, túlórapótlékkal, szabadsággal, táppénzzel. A dolgozó betagozódik a megrendelő munkavállalói közé (pl. építkezésen a megrendelő vagy más vállalkozó munkavállalói csoportjába dolgozik vagy futószalag mellett áll a megrendelő munkavállalóival együtt) és a megrendelő munkaeszközeit használja. Ide tartozik, ha korábban alkalmazott volt az adott megrendelőnél és változatlanul ugyanazt a feladatot látja el, s az éves bevételének mintegy öthatod része ugyanattól a megrendelőtől származik.

Koji szerint az egyéni vállalkozóvá vált, korábban magyar társas vállalkozásoknál alkalmazott kiküldött munkavállalók önhibájukon kívül, leginkább ismerethiány miatt rendkívül hamar összeütközésbe kerülnek vagy kerülhetnek a törvényekkel, ezért különösen fontos, hogy az egyéni vállalkozók alaposan tájékozódjanak a munkaközvetítők vagy német megrendelők által ajánlott konstrukció jogszabályszerűségéről, mert minden egyéni szabálytalanság az összes magyar vállalkozást megbélyegzi.