A Magyar Közlöny 2019. október 22-i számában jelent meg az egyszerű bejelentés intézményét módosító 244. számú kormányrendelet, amely alapvetően a saját maguk részére lakhatást vagy gazdálkodási feltételeket teremtő természetes személy építkezők számára biztosít könnyebbséget. Az MMK megítélése szerint azonban az egyszerű bejelentés intézménye már önmagában is jelentős könnyítéseket tartalmaz, és súlyos felelősséget helyez a megrendelő és a tervező vállára, ezért nem indokolt a további lazítás - olvasható az állásfoglalásban.

A megrendelők zöme nem tájékozott a lakhatáshoz, gazdálkodáshoz szükséges épületek biztonsági és egyéb műszaki követelményeiről.

Ha a szabályozás a minimálisan szükséges követelmények érvényesülését sem biztosítja a tervezés és kivitelezés során, nagy eséllyel olyan épületek jöhetnek létre, amelyek nem, vagy nem mindenben felelnek meg a biztonság és a fenntarthatóság, a gazdaságos üzemeltetés követelményeinek.

Ennek elsősorban az építtető látja kárát, de nemzeti összvagyon szempontjából is káros rosszabb minőségű új épületek létrehozása - figyelmeztet az MMK.

A kamara nem látja indokát a szakmai felelősségbiztosítási kötelezettség lazításának sem, különös tekintettel arra, hogy az egyszerű bejelentéssel építkezéshez kapcsolódó kötelező szakmai felelősségbiztosítás alapvetően nem az építésügyi szakember anyagi biztonságát szolgálja, hanem az építtetőét.

Emlékeztetnek, hogy az építésgazdasági stratégiát meghatározó kormányhatározat a szakmai felelősségbiztosítás bővítését helyezte kilátásba.

Álláspontjuk szerint továbbra is szükséges és mellőzhetetlen, hogy a kamarát megfelelő időben és minden, az építésüggyel és a mérnökség tevékenységével kapcsolatos szabályozás előkészítésébe bevonják. Ez nem csupán a tervező mérnökök, hanem az építtetők és a jogszabály alkotók elemi érdeke is - hangsúlyozzák.